Wiśnie są niezwykle wdzięcznym owocem. Są soczyste, aromatyczne i wbrew powszechnej opinii wcale nie takie kwaśne. Są idealne na przetwory: soki, konfitury czy dżemy. U mnie najlepiej sprawdzają się w wersji płynnej, w postaci wiśniówki :)

Nalewka wiśniowa (wiśniówka)

Jest kilka teorii na przyrządzenie dobrej nalewki wiśniowej. Jedni zalecają owoce wypestkować, inni dać całe, inni że część wydrylowanych, część całych. Eksperymentalnie zrobiłam jeszcze inaczej :) Pestki zalałam alkoholem (i to jest hit!). Wynikami eksperymentu śmiało mogę się pochwalić, bo po roku stwierdzam, że jest nalewka wiśniowa jest pyszna :)

Nalewka wiśniowa (wiśniówka) z pestkami

Składniki:

  • 0,75 kg wiśni
  • 200g cukru
  • 0,75 l wódki
  • 0,2 l spirytusu

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Uwaga: pestek nie wyrzucać!
  2. Wydrylowane wiśnie wsypać do słoja i zasypać cukrem. Przykryć gazą i zostawić na 1-2 dni w słonecznym miejscu. Kilkakrotnie w ciągu dnia wstrząsnąć słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
  3. Pestki wsypać do małego słoiczka i zalać zalać 150ml wódki. Szczelnie zakręcić.
  4. Po 1-2 dniach, gdy wiśnie puszczą sok, dodać alkohol (600ml wódki i 200ml spirytusu). Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni.
  5. Po tym czasie zlać nalewkę do butelek (wiśnie zostawić, są pyszne do wyjadania prosto ze słoika lub jako dodatek do ciast, deserów czy czekoladek) i dodać do niej alkohol z pestek (pachnie intensywnie jak amaretto, idealny dodatek do różnych deserów).
  6. Wiśniówkę najlepiej zostawić w ciemnym miejscu na 6 miesięcy.

 

Nalewka wiśniowa (wiśniówka) z pestkami

Nalewka wiśniowa (wiśniówka) z pestkami

Nalewka wiśniowa (wiśniówka) z pestkami

Nalewka wiśniowa (wiśniówka)


Napoje
Author: Agata

Get Connected

    10 komentarzy

  1. Przepisy.pl says:

    Wygląda świetnie :) Uwielbiam wiśniówkę ale moim faworytem i tak jest cytrynówka, jak uda się wyważyć by miała ~30% alkoholu to naprawdę wychodzi świetna :)
    Czekam na kolejne wpisy
    pozdrawiam :)

  2. BezmikseraPL says:

    Wiśniówka to najlepsze lata młodości. Babcia robiła najlepszą. Lubię tez orzechówkę, teraz za chwilę będzie na nią już czas.
    Pozdrawiam