Placki z cukinii przygotowałam na planie programu W dobrym stylu Małgorzaty Rozenek. To nowość w jesiennej ramówce TVNStyle. Prowadząca i jej goście radzą, jak ułatwiać sobie życie. Ja byłam zaproszona do odcinka o podróżach i miałam przygotować przekąski na drogę. Z kilku zaproponowanych przeze mnie na etapie produkcji, ostatecznie na planie zrobiłyśmy trzy, a po montażu na ekranie pojawiły się dwie – ciasteczka owsiane i placki z cukinii. Tutaj możecie zobaczyć, jak zrobić ciasteczka.

placuszki z cukinii

Obie przekąski są pyszne, o czym świadczy ich błyskawiczne zniknięcie w trakcie nagrywania programu, i co ważne przy planowaniu podróży i wszystkich związanych z nią sprawach – szybkie do zrobienia. Jestem zwolenniczką zabierania swojego jedzenia na drogę, bo nie dość, że nie tracimy czasu na przystanki, to mamy pewność w sprawie menu, które wybieramy.

placuszki z cukinii

Składniki:

  • 3 duże cukinie
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 2 garści świezych ziół – tymianku lub bazylii
  • olej do smażenia

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach – nie obierać ze skórki, wystraczy dobrze umyć. Odsączyć, tak by cukinia oddała, jak najwięcej wody. Do odsączonej cukinii dodać posiekany czosnek, zioła, pokrojoną drobno cebulę i przesianą mąkę. Wszystko wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, dodać nieco mleka lub jogurtu, jeśli zbyt rzadkie – dosypać mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by bez problemu można je było nakładać łyżką na patelnię.

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać dużą łyżką porcję ciasta, lekko spłaszczyć i docisnąć. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Można podawać z gęstym jogurtem.

placki z cukinii

Program W dobrym stylu z moim udziałem w tym tygodniu będzie w TVNStyle 3 razy :

  • w poniedziałek 12 września o 22.5o
  • w środę 14 września o 11.35
  • w piątek 16 września o 13.20

Zapraszam!

 


Dania głównePolecamy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Koszyk says:

    Uwielbiam placki z cukinii ja dodatkowo do masy dodaje świeży koperek drobno skrojony. Wychodzą bardzo apetyczne. Zaś do jogurtu greckiego dodaję natkę pietruszki. Teraz czas na cukinię więc warto ją jeść bowiem jest smaczna i zdrowa.