
Placki z cukinii przygotowaÅ‚am na planie programu W dobrym stylu MaÅ‚gorzaty Rozenek. To nowość w jesiennej ramówce TVNStyle. ProwadzÄ…ca i jej goÅ›cie radzÄ…, jak uÅ‚atwiać sobie życie. Ja byÅ‚am zaproszona do odcinka o podróżach i miaÅ‚am przygotować przekÄ…ski na drogÄ™. Z kilku zaproponowanych przeze mnie na etapie produkcji, ostatecznie na planie zrobiÅ‚yÅ›my trzy, a po montażu na ekranie pojawiÅ‚y siÄ™ dwie – ciasteczka owsiane i placki z cukinii. Tutaj możecie zobaczyć, jak zrobić ciasteczka.
Obie przekÄ…ski sÄ… pyszne, o czym Å›wiadczy ich bÅ‚yskawiczne znikniÄ™cie w trakcie nagrywania programu, i co ważne przy planowaniu podróży i wszystkich zwiÄ…zanych z niÄ… sprawach – szybkie do zrobienia. Jestem zwolenniczkÄ… zabierania swojego jedzenia na drogÄ™, bo nie dość, że nie tracimy czasu na przystanki, to mamy pewność w sprawie menu, które wybieramy.
Składniki:
- 3 duże cukinie
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 2 zÄ…bki czosnku
- mała cebula
- 2 garÅ›ci Å›wiezych ziół – tymianku lub bazylii
- olej do smażenia
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach – nie obierać ze skórki, wystraczy dobrze umyć. OdsÄ…czyć, tak by cukinia oddaÅ‚a, jak najwiÄ™cej wody. Do odsÄ…czonej cukinii dodać posiekany czosnek, zioÅ‚a, pokrojonÄ… drobno cebulÄ™ i przesianÄ… mÄ…kÄ™. Wszystko wymieszać. JeÅ›li ciasto jest za gÄ™ste, dodać nieco mleka lub jogurtu, jeÅ›li zbyt rzadkie – dosypać mÄ…ki. Ciasto powinno mieć takÄ… konsystencjÄ™, by bez problemu można je byÅ‚o nakÅ‚adać Å‚yżkÄ… na patelniÄ™.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać dużą łyżką porcję ciasta, lekko spłaszczyć i docisnąć. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Można podawać z gęstym jogurtem.
Program W dobrym stylu z moim udziałem w tym tygodniu będzie w TVNStyle 3 razy :
- w poniedziałek 12 września o 22.5o
- w środę 14 września o 11.35
- w piątek 16 września o 13.20
Zapraszam!
5 komentarzy
Kinga says:
Na pewno wypróbuję przepis:-)
Zapraszam do mnie; http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl
Koszyk says:
Uwielbiam placki z cukinii ja dodatkowo do masy dodaje świeży koperek drobno skrojony. Wychodzą bardzo apetyczne. Zaś do jogurtu greckiego dodaję natkę pietruszki. Teraz czas na cukinię więc warto ją jeść bowiem jest smaczna i zdrowa.
ankabasz says:
W przepisie jest mąka pszenna biała, prawda? Można zamienić razową?
Sylwia says:
Można zamienić:)
biuronapoleona says:
Super placuszki, uwielbiam takie dania, na pewno wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie ;) !