Smaki Izraela odkrywa Nida Degutiene. Barwna autorka  po 5 latach spędzonych w tym kraju  z pasją przekazuje informacje o kulturze i kuchni. Ma czym się dzielić, bo Izrael to mieszanki niezwykle aromatycznych przypraw, świeżych ryb i dojrzałym słońcem owoców. Przepisy dają namiastkę spędzanych w tym tak inspirującym kulinarnie miejscu wakacji. Czytam rady, jak zrobić kuszące meze, co podać na śniadanie, z czym wymieszać sałatkę, jak najlepiej przyprawić zupę, co  z rybą czy mięsem.

Cieszy mnie   rozdział poświęcony street food – karmieniu bardzo tam popularnemu. Dla mnie uliczne jedzenie jest najbliższe, bo najprawdziwsze. Pokazuje historię odwiedzanych miejsc, fascynujących przewodników, którzy przez gotowanie snują opowieść o swoim mieście. W książce dobrze opowiadają ją  fotografie.

 

Smaki Izraela mnie uwodzą i serwują przepis najlepsze falafele. Wszystkie receptury są oznaczone w książce symbolami, które wskazują z jakim świętem żydowskim związane jestdanie. Poznaję Rosz Haszana, Pesach, Szabas, Chanukę, Purim, Sukot, Szawout. Już pierwszy rozdział wprowadza w ich klimat i pozwala zrozumieć kulturę Izraela.

Nida Degutiene wciąż jest blisko czytelnika, każdy przepis analizuje,  wyjaśnia pochodzenie i nazwę danej potrawy, zdradza w czym tkwi sekret. Możemy się dowiedzieć, że chałka była zawsze najważniejszym chlebem dla Żydów, bez chraime nie może się obejść żadne święto Sefardyjczyków, a pasta z orzechów włoskich to z kolei wkład syryjskich Żydów. Smaki Izraela to nie tylko książka kulinarna, a świetna lekcja historii opowiedziana przez pryzmat jedzenia.

 


Nida Degutiene traktuje swoją książkę jako odpowiedź na pytanie, dlaczego kuchnia żydowska jest tak wyjątkowa. Po dotarciu do ostatniej strony raczej nie powinniście mieć problemu z odpowiedzią.

Smaki Izraela
 Nida Degutiene
Wydawnictwo Buchmann
Smaki Izraela są  do kupienia w ksiegarnii BookMaster.pl

LiteraturaPolecamy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response

  1. Adam says:

    Ciekawa książka. Wszystkie najważniejsze przepisy, informacje i ciekawostki zostały w niej zawarte. Miałem okazje skosztować tamtejszej kuchni i odrazu skradła moje serce. Jest przepyszna! :)