Makrelę wędzoną dość często kupuję i jem na kolację. Zazwyczaj samą, ale czasem w innym towarzystwie, np. w postaci pasty z awokado. W każdej wersji równie pyszna, maślana. Pasta z wędzonej makreli i białego sera jest delikatniejsza, więc tym bardziej przypadnie do gustu tym, którzy za wędzoną ryba nie przepadają. Taka pasta z wędzonej makreli jest bardzo pożywna i jest miłym urozmaiceniem kanapek.
Składniki:
- pół wędzonej makreli
- 100g sera białego półtłustego, kupiłam wiejski na targu (tu przeczytajcie, jak zrobić domowy ser)
- natka pietruszki
- ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany
- pieprz
Sposób przygotowania:
- W misce rozdrobnij widelcem twaróg.
- Dodaj obraną wędzoną makrelę (patrz uważnie, aby nie dać ości), wymieszaj.
- Jeśli pasta jest za sucha, dodaj trochę śmietany.
- Dopraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
- Jeśli zależy Ci na kremowej konsystencji, całość zmiksuj blenderem (dla mnie to strata czasu ;))