Kokosowe babeczki bez glutenu i bez cukru

Rok temu tuż przed Wielkanocą przyjechała do mnie Sylwia, która spędzała święta we Wrocławiu i brakowało jej tu kilku foremek. Spędziłyśmy w kuchni miłe chwile, a ja podpatrywałam, co Sylwia przygotowuje. Odkryciem okazały się te kokosowe gniazda. Robi się je chwilę, a efekt jest zaskakujący. Jeszcze tego samego dnia zrobiłam je tylko w innym wydaniu :)

Kokosowe babeczki bez glutenu i bez cukru

Składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • szczypta soli

Krem kokosowy:

  • puszka mleka kokosowego (wstawionego do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, zużywamy TYLKO gęstą, białą część)
  • ksylitol do smaku
  • 1 łyżka wiórków kokosowym podprażonych na suchej patelni (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki wymieszaj z białkami i solą. Mokrą masą wypełnij foremki (posmarowałam je olejem kokosowym), mocno wciskając, by dobrze wyklejone były boki i spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 20 minut. Wystudź.
  2. Ubij mleko kokosowe (tylko gęstą, białą część) z ksylitolem i sokiem z cytryny do smaku.
  3. Uzupełnij ubitym mlekiem kokosowym babeczki.
  4. Babeczki udekoruj czekoladowymi jajkami (jeśli mają być bez cukru to zrezygnuj z cukrowych dekoracji) i podprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi.

Kokosowe babeczki bez glutenu i bez cukru

Zapisz

Zapisz

Zapisz


DeseryPrzepisyWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. margot says:

    Ojej , jakie cudne ,a dałoby się zamienić białka na aquafabę? Moje wegany by mnie po rękach całowały za takie babki

    • Agata says:

      Myślę, że tak, choć nie próbowałam. Właściwości ma podobne co białko, więc powinno zadziałać. Warto spróbować, bo pracy przy nich niewiele.
      Zainspirowałaś mnie – może i ja zrobię w takiej wersji dla chrześnicy weganki

  2. Kasia says:

    Laktoza mi specjalnie nie przeszkadza.
    Ani gluten.
    A nawet cukier prawdę powiedziawszy.
    Ale babeczki cudne! I na pewno bym poprosiła o dokładkę…
    :)