Kokosowe gniazdka są idealne na wielkanocną ostatnią chwilę. Potrzebują dwóch składników do upieczenia spodu i dowolnych dodatków do wypełnienia. Zapakowane w zwyczajne pudełko będą uroczym świątecznym prezentem. Można je zrobić w większych foremkach – do muffinek albo, jak ja w mniejszych na kęs dosłownie.

wielkanocne gniazdka kokosowe

Jeśli więc macie jeszcze wolne pół godziny, zapraszam do kuchni!

Przy okazji życzymy Wam smacznej, świątecznie radosnej, rodzinnie spokojnej Wielkanocy. Nie tylko przy stole:) Sylwia i Agata

wielkanocne gniazda kokosowe

 

Składniki:

 

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • szczypta soli

do wypełnienia:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 150 g czekolady mlecznej
  • kolorowe posypki, jajka do dekoracji

Wiórki wymieszać z białkami i solą. Mokrą masą wypełniać foremki, mocno wciskając, by dobrze wyklejone były boki i spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 20 minut.

Śmietanę podgrzać, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, zostawić do ostygnięcia, a potem  zgęstnienia w lodówce. Gdy krem będzie gęsty ubić go mikserem. Dekorować wnętrza gniazdek. Zamiast czekoladowego kremu można zrobić dekorację z ubitej z cukrem śmietany 30%.

wielkanocne gniazdka kokosowe

Gniazdka przed podaniem powinny być w chłodnym miejscu.

wielkanocne gniazdka kokosowe

 


PrzepisyWielkanoc
Author: Sylwia

Get Connected