Kokosowe gniazdka są idealne na wielkanocną ostatnią chwilę. Potrzebują dwóch składników do upieczenia spodu i dowolnych dodatków do wypełnienia. Zapakowane w zwyczajne pudełko będą uroczym świątecznym prezentem. Można je zrobić w większych foremkach – do muffinek albo, jak ja w mniejszych na kęs dosłownie.
Jeśli więc macie jeszcze wolne pół godziny, zapraszam do kuchni!
Przy okazji życzymy Wam smacznej, świątecznie radosnej, rodzinnie spokojnej Wielkanocy. Nie tylko przy stole:) Sylwia i Agata
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych
- 5 białek
- szczypta soli
do wypełnienia:
- 150 ml śmietany 30%
- 150 g czekolady mlecznej
- kolorowe posypki, jajka do dekoracji
Wiórki wymieszać z białkami i solą. Mokrą masą wypełniać foremki, mocno wciskając, by dobrze wyklejone były boki i spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 20 minut.
Śmietanę podgrzać, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, zostawić do ostygnięcia, a potem zgęstnienia w lodówce. Gdy krem będzie gęsty ubić go mikserem. Dekorować wnętrza gniazdek. Zamiast czekoladowego kremu można zrobić dekorację z ubitej z cukrem śmietany 30%.
Gniazdka przed podaniem powinny być w chłodnym miejscu.