Klitoria ternateńska, tak po polsku nazywa się butterfly pea – roślina popularna m.in. w Azji. Po zaparzeniu kwiatków otrzymujemy niebieski napar, po dodaniu soku z limonki (lub z cytryny) zmienia barwę na fioletową. Ten napój jest tak magiczny jak lemoniada z fiołków.

Lemoniada butterfly pea - tajska lemoniada

Lemoniada butterfly pea z wodą kokosową i limonką jest bardzo orzeźwiająca. Klitoria ma właściwości przeciwstresowe, wzmacniające pamięć, przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także przeciwcukrzycowe. Woda kokosowa (dostępna w butelkach, puszkach czy kartonie) ma wiele minerałów, to naturalny izotonik, dzięki czemu ta lemoniada jest idealna na upały :)

Lemoniada butterfly pea - tajska lemoniada

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych kwiatów butterfly pea *
  • 200ml wrzątku
  • cukier / ksylitol – do smaku
  • sok z 1 limonki
  • woda kokosowa do uzupełnienia (ok. 200ml)

Sposób przygotowania:

  1. Zalej wrzątkiem kwiaty, przykryj talerzykiem i parz ok. 30 minut. Przecedź i posłodź do smaku. Ostudź.
  2. Do ostudzonego naparu dodaj sok z limonki (napój zmieni kolor z niebieskiego na fioletowy) i wodę kokosową.
  3. Lemoniada najlepiej smakuje z kruszonym lodem.
  • Klitorię ternateńską można kupić w sklepach internetowych. Ja swoją dostałam od przyjaciół, jako prezent z podróży do Azji. Takie prezenty cieszą najbardziej :)

Lemoniada butterfly pea - tajska lemoniada

 


NapojePrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

Pozostaw odpowiedź zużycie Anuluj pisanie odpowiedzi