Ryba w glazurze z tamaryndowca

Niespełna tydzień temu wróciłam z wymarzonej, blisko miesięcznej, podróży po Azji: Wietnam, Kambodża, Tajlandia. Gdybym miała jednym słowem opisać tę podróż, powiedziałabym, że było pysznie. Na tyle pysznie, że część smaków przywiozłam do Polski ;) Możecie się spodziewać na blogu przepisów, inspirowanych głównie kuchnia tajską (ostrą) i khmerską (delikatniejszą). To przede wszystkim mieszanka liści limonki kafir, trawy cytrynowej, galangalu, bazylii tajskiej i tamaryndowca.

Ten ostatni zafascynował mnie przede wszystkim, zwłaszcza jako główny składnik ryby przyrządzonej na ulicy na China Town w Bangkoku. Trudno odtworzyć to danie, bowiem ryba była smażona w całości w woku w głębokim tłuszczu na dużym ogniu (na końcu wpisu zdjęcia). Zrobiłam w wersji uproszczonej i nieco zdrowszej – bez dodatku soli (w Tajlandii zdecydowanie ją przedawkowują), w ramach akcji Cisowianki, Gotujmy Zdrowo – mniej soli. Dzięki soku z limonki, paście z tamaryndowca i kolendrze, jest ona zupełnie zbędna. Ryba ma obłędny smak, trudno go przyrównać do czegokolwiek. Dla tej potrawy naprawdę warto udać się do Kuchni Świata, aby nabyć pastę z tamaryndowca.

Ryba w glazurze z tamaryndowca

Owoce tamaryndowca przypominają strąki fasoli. Młode są kwaśne w smaku, dojrzałe bardzo słodkie. Tamaryndowiec stanowi ważny składnik sosu Worcestershire, ale przede wszystkim jest podstawą kuchni azjatyckiej. W Tajlandii dodawana m.in. do Pad Thaia.

tamaryndowiec

Ryba w glazurze z tamaryndowca

Składniki (na 2 porcje)

  • 400g filetów (u mnie z dorsza)
  • 1 limonka
  • olej do smażenia
  • 4 łyżeczki pasty z tamaryndowca (naturalnej, bez żadnych dodatków, skład mojej to 70% tamaryndowca, 30% wody)
  • 1/2 łyżeczki pasty chili (lub wg uznania)
  • 2 łyżeczki syropu z agawy (lub cukru trzcinowego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

  1. Filety umyj i bardzo dokładnie osusz ręcznikiem. Ponacinaj skórę.
  2. Zetrzyj skórkę z limonki a następnie wyciśnij sok. Skrop rybę sokiem z limonki i posyp startą skórką. Odstaw na 30 minut.
  3. Przygotuj glazurę z tamaryndowca: w rondelku zagrzej pastę z tamaryndowca z pastą chili, syropem z agawy (lub cukrem trzcinowym). Zdejmij z ognia i dodaj łyżkę masła.
  4. Na oleju usmaż filety, kładąc je skórą do góry, a po 2 minutach obróć, kładąc skórą do dołu.
  5. Wierzch filetów posmaruj glazurą i smaż ok. 2 minut, aż ryba będzie usmażona.
  6. Przed podaniem posyp rybę posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.

Ryba w glazurze z tamaryndowca

Tak przyrządzano rybę w Bangkoku:

Ryba w glazurze z tamaryndowca

Ryba w glazurze z tamaryndowca  Ryba w glazurze z tamaryndowcai tak wyglądała finalnie:

Ryba w glazurze z tamaryndowca


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected