Ryba w glazurze z tamaryndowca

Niespełna tydzień temu wróciłam z wymarzonej, blisko miesięcznej, podróży po Azji: Wietnam, Kambodża, Tajlandia. Gdybym miała jednym słowem opisać tę podróż, powiedziałabym, że było pysznie. Na tyle pysznie, że część smaków przywiozłam do Polski ;) Możecie się spodziewać na blogu przepisów, inspirowanych głównie kuchnia tajską (ostrą) i khmerską (delikatniejszą). To przede wszystkim mieszanka liści limonki kafir, trawy cytrynowej, galangalu, bazylii tajskiej i tamaryndowca.

Ten ostatni zafascynowaÅ‚ mnie przede wszystkim, zwÅ‚aszcza jako główny skÅ‚adnik ryby przyrzÄ…dzonej na ulicy na China Town w Bangkoku. Trudno odtworzyć to danie, bowiem ryba byÅ‚a smażona w caÅ‚oÅ›ci w woku w głębokim tÅ‚uszczu na dużym ogniu (na koÅ„cu wpisu zdjÄ™cia). ZrobiÅ‚am w wersji uproszczonej i nieco zdrowszej – bez dodatku soli (w Tajlandii zdecydowanie jÄ… przedawkowujÄ…), w ramach akcji Cisowianki, Gotujmy Zdrowo – mniej soli. DziÄ™ki soku z limonki, paÅ›cie z tamaryndowca i kolendrze, jest ona zupeÅ‚nie zbÄ™dna. Ryba ma obłędny smak, trudno go przyrównać do czegokolwiek. Dla tej potrawy naprawdÄ™ warto udać siÄ™ do Kuchni Åšwiata, aby nabyć pastÄ™ z tamaryndowca.

Ryba w glazurze z tamaryndowca

Owoce tamaryndowca przypominają strąki fasoli. Młode są kwaśne w smaku, dojrzałe bardzo słodkie. Tamaryndowiec stanowi ważny składnik sosu Worcestershire, ale przede wszystkim jest podstawą kuchni azjatyckiej. W Tajlandii dodawana m.in. do Pad Thaia.

tamaryndowiec

Ryba w glazurze z tamaryndowca

Składniki (na 2 porcje)

  • 400g filetów (u mnie z dorsza)
  • 1 limonka
  • olej do smażenia
  • 4 Å‚yżeczki pasty z tamaryndowca (naturalnej, bez żadnych dodatków, skÅ‚ad mojej to 70% tamaryndowca, 30% wody)
  • 1/2 Å‚yżeczki pasty chili (lub wg uznania)
  • 2 Å‚yżeczki syropu z agawy (lub cukru trzcinowego)
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a
  • 1 Å‚yżka posiekanego szczypiorku
  • 1 Å‚yżka posiekanej Å›wieżej kolendry
  • sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

  1. Filety umyj i bardzo dokładnie osusz ręcznikiem. Ponacinaj skórę.
  2. Zetrzyj skórkę z limonki a następnie wyciśnij sok. Skrop rybę sokiem z limonki i posyp startą skórką. Odstaw na 30 minut.
  3. Przygotuj glazurę z tamaryndowca: w rondelku zagrzej pastę z tamaryndowca z pastą chili, syropem z agawy (lub cukrem trzcinowym). Zdejmij z ognia i dodaj łyżkę masła.
  4. Na oleju usmaż filety, kładąc je skórą do góry, a po 2 minutach obróć, kładąc skórą do dołu.
  5. Wierzch filetów posmaruj glazurą i smaż ok. 2 minut, aż ryba będzie usmażona.
  6. Przed podaniem posyp rybÄ™ posiekanÄ… kolendrÄ… i szczypiorkiem.

Ryba w glazurze z tamaryndowca

Tak przyrzÄ…dzano rybÄ™ w Bangkoku:

Ryba w glazurze z tamaryndowca

Ryba w glazurze z tamaryndowca  Ryba w glazurze z tamaryndowcai tak wyglądała finalnie:

Ryba w glazurze z tamaryndowca


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected