Kruche rogaliki wykonane pośpiesznie. Bez drożdży, które wymagają rośnięcia. Miękkie odpowiednio i słodkie właściwie. Takie do zrobienia, by spełnić deserowy kaprys. Jeśli je miewacie, zapamiętacie ten niewyszukany przepis.

W moich jest domowa konfitura z wiśni, ale nie należy się do tego wzoru przywiązywać. Wnętrze rogalików można wypełnić kawałkami ulubionych owoców albo pokrojonymi kostkami czekolady. W każdym wydaniu będą dobre.

Składniki:

  • 250 g mÄ…ki
  • 80 ml oleju
  • 40 g cukru
  • jajko
  • ulubiona konfitura

MÄ…kÄ™ zagnieść z olejem i cukrem. Do ciasta wbić jajko. Wyrobić, tak by powstaÅ‚a gÅ‚adka masa – jeÅ›li jest zbyt sucha, można dolać nieco wody, ciasto ma być elastyczne. Ciasto zawinąć w foliÄ™ i schować do lodówki na godzinÄ™. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwaÅ‚kować w ksztaÅ‚t koÅ‚a. KoÅ‚o podzielić na kilkanaÅ›cie trójkÄ…tów. ( Można to zrobić w dwóch turach) Na koÅ„cu każdego z nich naÅ‚ożyć Å‚yżeczkÄ™ konfitury i zwinąć ciasto do Å›rodka. Rogaliki uÅ‚ozyć na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Każdy z rogalików przed pieczeniem można oprószyć cukrem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wstawić blachÄ™ z rogalikami i piec przez 20 minut – do zarumienienia ciasta.

 

 


CiasteczkaJedzenie dla dzieciPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    13 komentarzy

  1. Beata says:

    Przepis wygląda na prosty i szybki w wykonaniu co przy mojej trójce rozbojników jest bardzo ważne. Dziś go wykorzystam. Zobaczymy co wydzierżawienia tego dobrego.

  2. U Szwagra says:

    Rogaliki wyglądają na bardzo kruche i dosłownie patrząc na te fotografie czuć ten wspaniały zapach wypieków. Aż ślinka sama leci!

    • Agata says:

      Super! Gratulujemy! Może skusisz się także na inne przepisy? Trzymamy kciuki za eksperymenty w kuchni :)

  3. Lex says:

    Bardzo fajny przepis :) prosty, a efekt smaczny. Upiekłem je dziś po raz drugi, tylko tym razem zastąpiłem olej niskokaloryczną margaryną i zmniejszyłem ilość cukru (lubię obniżać kaloryczność wypieków, bo uwielbiam wypieki, a utrzymuję wagę po diecie :) ), a same ciastka zrobiłem w formie pierożków (lubię jak konfitura zostaje w środku), nie wkładałem też na godzinę do lodówki. Są troszeczkę inne w smaku, ale dla mnie i tak bardzo smaczne, także przepis zachowuję :)

  4. CArek says:

    Odmierzylem wszystkie skladniki i ciasto wyszlo okropne niby miala stala konstystencje a sie rozpadalo, nie dalo sie walkowac ani ulepic rogalikow