Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii

„GoÅ›cinność. Sztuka dobrej obsÅ‚ugi w gastronomii” autorstwa Patrycji Siwiec i Adama PawÅ‚owskiego MS, to pierwsza w Polsce publikacja w caÅ‚oÅ›ci poÅ›wiÄ™cona profesjonalnej obsÅ‚udze oraz temu, jak goÅ›cinność przekÅ‚ada siÄ™ na sukces w gastronomii. To podrÄ™cznik napisany przez praktyków, których doÅ›wiadczenie wsparte jest również wywiadami z ekspertami z branży. To książka, której zdecydowanie brakowaÅ‚o i która doskonale zapeÅ‚nia lukÄ™ na rynku. I która jest potrzebna bardziej, niż jakakolwiek inna. Dlaczego? „MiesiÄ…c po wizycie w restauracji zwykle nie pamiÄ™tamy tego, co jedliÅ›my, za to doskonale pamiÄ™tamy, jak zostaliÅ›my obsÅ‚użeni. Dobry serwis uratuje niezbyt smaczny posiÅ‚ek, a nieprofesjonalna obsÅ‚uga zepsuje nawet najlepsze danie. Dlatego choć jako gość odwiedzamy wiele różnych restauracji, to wracamy najczęściej tam, gdzie wyjÄ…tkowo nas potraktowano” – czytamy w książce.

Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii

W książce można znaleźć scenariusze, tj. przykładowe zestawy pytań, które prowadzą do wzrostu sprzedaży. To także gotowe manuale (do indywidualnego dostosowania). Jeden rozdział poświęcony jest z kolei temu, jak postępować w sytuacjach kryzysowych.

Z „GoÅ›cinnoÅ›ci” dowiecie siÄ™ także, dlaczego lepiej nie otwierać wÅ‚asnej restauracji. Z częściÄ… powodów trudno siÄ™ nie zgodzić (tak, to prawda, że bÄ™dÄ…c współwÅ‚aÅ›cicielkÄ… restauracji spÄ™dzaÅ‚am w niej znacznie wiÄ™cej czasu niż gdziekolwiek indziej,  prawo Murphy’ego nie przestaje zaskakiwać) i trzeba mieć naprawdÄ™ silnÄ… motywacjÄ™ , aby siÄ™ mimo to odważyć siÄ™ do wejÅ›cia w ten biznes i odnieść sukces.

„Gościnność” to:
– ponad 280 stron konkretnej, sprawdzonej wiedzy
– kilkadziesiÄ…t prostych do wdrożenia porad
– kilkanaÅ›cie scenariuszy szkoleÅ„ wewnÄ™trznych dla pracowników gastronomii
– dziaÅ‚ poÅ›wiÄ™cony pracy sommeliera
– przykÅ‚ad skróconego manuala
– historie wziÄ™te z restauracyjnego życia
– 9 wywiadów ze specjalistami i mentorami polskiej i Å›wiatowej gastronomii: dr Joanna Heidtman (psycholog), Claire Randall (pracowaÅ‚a jako inspektor przewodnika Michelin), Gerard Basset MS MW OBE (Najlepszy Sommelier Åšwiata 2010), Ronan Sayburn MS (Oficer Operacyjny The Court of Master Sommeliers), Piotr Kamecki (Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich), Grzegorz KÅ‚os (restaurator), Daniel PaweÅ‚ek (restaurator), Adam
Jarczyński (ekspert do spraw savoir-vivre), Bogdan Gałązka (szef kuchni i restaurator)

Jeśli pracujecie w gastronomii lub planujecie otworzyć własną restaurację, to tą książkę powinniście potraktować jak lekturę obowiązkową.

Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii
Autorzy: Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski MS
Wydawnictwo: TAKE EAT EASY
Cena: 59zł
Książka dostępna jest w sprzedaży internetowej: www.goscinnosc.pl


LiteraturaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response

  1. CookUp says:

    Takiej książki faktycznie brakowaÅ‚o i jest coÅ› w tym, że zapamiÄ™tujemy nie tylko smaki, ale i to, jak zostaliÅ›my obsÅ‚użeni. W koÅ„cu posiÅ‚ek powinien być czystÄ… przyjemnoÅ›ciÄ… w peÅ‚ni – nie tylko kulinarnÄ…! :)