lody z awokado bez laktozy i bez cukru

Wyjeżdżałam   z domu na kilka dni i miałam misję: ocalić awokado, które było już dojrzałe. Równocześnie naszła mnie chęć na lody, a moim przypadku taka zachcianka nie jest prosta do spełnienia, gdyż znalezienie lodów bez cukru prawie graniczy z cudem. Stąd eksperyment w postaci tych lodów. Całkiem udany :)

lody z awokado bez laktozy i bez cukru

Lody przyjemnie chłodzą i są rześkie w smaku. I nie są zamarznięte na kamień, dzięki użyciu rumu i oleju kokosowego.

lody z awokado bez laktozy i bez cukru

Składniki (na 3 lody):

  • 1 dojrzałe awokado
  • 0,5 dojrzałego banana
  • sok wyciśnięty z 0,5 limonki
  • 1-2 łyżki rumu (lałam prosto z butelki)
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (dzięki temu przyjemny delikatny kokosowy smak)
  • ew. do smaku erytrol

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i łyżką wydrążyć miąższ.
  2. Do awokado dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dosłodź do smaku erytrolem lub ksylitolem.
  3. Napełnij foremki na lody, wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
  4. Jedz po ok. 10 minutach od wyciągnięcia z zamrażarki (jeśli lody nie chcą wyjść z foremki, wystarczy foremkę włożyć pod wodę).

lody z awokado bez laktozy i bez cukru


DeseryPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    1 Response

  1. Melvit says:

    Lody wyglądają bardzo ciekawie, smak musi być zaskakujący, bo awokado na słodko brzmi oryginalnie, ale zachęcająco. Jakoś do tej pory awokado kojarzone było z tostem i pomidorem, albo jajkiem w koszulce, a tu proszę, bardzo kreatywne podejście do tematu tego składnika. Super przepis. Na pewno spróbujemy. Pozdrawiam! ;)