Moja babcia zrobiła pewnego dnia pizzę z wiśniami. Wtedy przekonałam się, że włoska klasyka powinna być jednak nienaruszalna. W tym wydaniu skromność jest najlepszym przepisem. Dlatego bezwarunkową miłością pokochałam prostotę pizzy przywiezionej prosto z Toskanii.
Składniki:
ciasto:
- pół kilo mąki
- 3 dkg świeżych drożdży
- sól, pieprz, papryka słodka
- łyżka cukru
- woda
nadzienie:
- 20 dkg startego sera żółtego
- 20 dkg sera pleśniowego
- 20 dkg sera brie
- 20 dkg pieczarek
- rukola
- oliwa
- koncetrat pomidorowy
- bazylia
- sól, pieprz, papryka słodka
Drożdże zmieszać z wodą (pół szklanki), dodać sól, pieprz i cukier, połączyć i odstawić na kaloryfer. Po 20 minutach masę wymieszać z mąką, oliwą, papryką. Dobrze wyrobić. Ciasto nie może się kleić i musi być lekkie. Takie odstawić na co najmniej pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć lanianą ściereczką. Gdy podwoi objętość jeszcze raz zagnieśc i rozwałkować bardzo cieńko. Rozłożyć na wysmarowanej oliwą blaszce. Przygotować sos pomidorowy: 5 łyżek koncentratu wymieszać z wodą, bazylią, pieprzem i papryką. Całość rozsmarować na cieście. Na to wyłożyć pokrojone w plastreki pieczarki oraz starty i pokruszony ser w 3 rodzajach. Wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika. Piec 15 minut. Przed podaniem obficie posypać rukolą.
12 komentarzy
NINA says:
wygląda pysznie !!!
nix says:
A skąd na zdjęciu wzięły się pieczarki? Poza tym zastanawiam się, ponieważ jestem wielbicielem czosnku, czy ten wspaniały ingredient dałoby się gdzieś jeszcze wcisnąć w ten przepis… :-)
Sylwia says:
Pieczarki wzięły się z oryginalnego przepisu:) W tym przez chwilę ich brakowało, ale dzięki Twojej czujności, trafiły na swoje miejsce:)Co do czosnku, na pewno nie zaszkodzi. Ja jestem jego absolutną fanką i uważam, że ząbek dodany do sosu pomidorowego będzie wzbogacał smak.
Agata says:
Czosnek jak najbardziej można dodać do sosu pomidorowego
nix says:
dzięki, już nie mogę się doczekać, ciekawe, jak mi wyjdzie :)
Sylwia says:
Trzymam kciuki:)
chabrowa says:
a ile oliwydo ciasta dodac? Bo nie podałaS:(
Sylwia says:
3 łyżki, tylko powinna być dobra oliwa, najlepiej extra vergine.
franczeska says:
proponuje do tej pizzy dołożyć na rukolę szynkę parmeńską niebo w gębie :)))
Sylwia says:
Z szynką parmeńską też robię:)Pyszna jest!
Kulinarnie-Niebanalnie says:
Fajny pomysł z rukolą, trafiony bo to jedna z niewielu sałat które można poddawać obróbce termicznej.
naleśniki says:
Uwielbiam pizze, musze zrobic według Twojego przepisu, bo teraz ogromenego smaka mam :D