W Gwatemalii uważają, że miąższ z awokado  świetnie działa na włosy, Europejczycy uznali, że ma zbawienny wpływ na pracę serca.   Na pewno jest bogate w potas, a  on poprawia nastrój.

Tę nieskomplikowaną sałatkę podpatrzyłam na jednej z proszonych kolacji. Tworzy solidną kompozycję witamin.  Idealną na wiosenne przesilenie.

Składniki:

  • sałata – najlepsza jest roszponka, ale dobrze smakuje też mieszanka sałat
  • awokado – musi być dojrzałe i maślane
  • 3 duże łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki musztardy z gorczycą
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sałatę dobrze opłukać, awokado obrać i pokroić w kostkę. Ziarna słonecznika uprażyć na gorącej patelni z odrobiną soli. Ostudzić. Sałatę przełożyć do miski, w której zamierzamy ją podać, dodać awokado i wymieszać delikatnie. Potem posypać słonecznikiem.

Sos:

Musztardę przełożyć do miseczki, powoli wlać płynny miód, dokładnie wymieszać. Do powstałego sosu dodać sok z cytryny, oliwę    oraz sól  i pieprz.

Na końcu powstałym sosem polać obficie sałatę.


PrzepisySałatki
Author: Sylwia

Get Connected

    6 komentarzy

  1. Olaf says:

    Ja oczywiście też zrobię:) Muszę jednak pojechać do sklepu ze zdrową żywnością po pestki słonecznika. W normalnym wszystkie są w czymś utaplane i sprażone:(

  2. anka W says:

    robię ją i zjadam drugi dzień z rzędu! Pychota!. Dla leniwych: pestki słonecznika nie muszą być podpiekane na patelni:) Yami!

    • Sylwia says:

      I o to chodzi, żeby być zadowolonym ze smaku!Ja leniwym polecam też kupienie już uprażonych pestek. Całkiem przyzwoite, solone są w Biedronce za jakieś 2 zł.