W mojej rodzinie nie było zwyczaju robienia paschy. Teraz nie wyobrażam sobie Wielkanoc bez paschy. Bez tej paschy. Jest aksamitna, maślana… po prostu pascha idealna :)

Paschę można dowolnie udekorować, dzięki czemu jest niespodzianką na każdą Wielkanoc ;)

Pascha wielkanocna

Przepis pochodzi z blogu Na Miotle. Ta pascha jest dla mnie na tyle znakomita, że nie próbowałam innych przepisów pomimo, że ten jest dosyć czasochłonny.

Składniki ( z tej porcji wychodzi jedna duza pascha i 5 mini w foremkach na babeczki):

  • 1 litr mleka
  • 2 laski wanilii
  • 6 jaj
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 200g cukru pudru
  • 1,5 kostki masła (300g)
  • płatki migdałowe

dodatki:

  • starta skórka z limonki
  • łyżka kakao
  • żurawiny suszone

w piątek:

Laski wanilii przekroić wzdłuż i zagotować z połową mleka. Za pomocą łyżki cedzakowej usunąć laski wanilii, dolać resztę mleka, śmietanę i rozbełtane jajka. Całość dobrze wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu (w przypadku kuchenki gazowej dobrze jest garnek postawić na płytce) przez ok. 2-3 godziny aż to wytrącenia się serka. W międzyczasie często mieszać, delikatnie od spodu, żeby masa nie przywarła do garnka.

Po wytrąceniu przelać wszystko na gazę umieszczoną na durszlaku lub sitku, serwatkę pozostawić. Całość dobrze odcisnąć i po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki.

w sobotę:

Kolejnego dnia utrzeć za pomocą miksera masło z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo serek, dodać płatki migdałowe. Teraz można dodać dowolne dodatki. Ja dodałam skórkę otartą limonki do małych pasch, oraz do kilku łyżek serka dodałam łyżkę kakao i suszoną żurawiną.

Gazę namoczyć w serwatce i wyłożyć nią miskę oraz małe naczynka. Nałożyć masę do przygotowanych naczyń, w przypadku miski nałożyć ok. 4/5 wysokości. Na pozostałą 1/5 wysokości nałożyć na górę masę z kakao (będzie na spodzie).

Wierzch dowolnie udekorować.

 

z pistacjami i migdałami


DeseryPrzepisyWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

Pozostaw odpowiedź margot Anuluj pisanie odpowiedzi