Tarta ta ta jest bardzo delikatna w smaku. Nie jest za słodka, więc z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek.

 

Składniki:

ciasto:

  • 200g mąki
  • pół kostki masła (100g)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki zimnej wody
  • otarta skórka z połowy cytryny

krem

  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • 25g mąki
  • sok z połowy cytryny
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • otarta skórka z limonki

na wierzch beza na sposób włoski:

  • 3 białka
  • 125g cukru
  • 3 łyżki wody

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć z lodówki, rozwałkować, ponakłuwać widelcem. Formę na tartę wysmarować masłem a następnie wyłożyć ją rozwałkowanym ciastem. Brzegi docisnąć, resztę odciąć nożem. na ciasto wyłożyć papier dopieczenia i wysypać na wierzch fasole lub ceramiczne kulki do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie usunąć papier z fasolą i dopiec jeszcze ok. 10 minut.

Zagotować mleko. Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę. Połowę wrzącego mleka wlać do masy żółtkowej, a następnie wszystko przelać do rondelka z pozostałym mlekiem, dodając sok z cytryny oraz otarte skórki. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje.

Przygotować bezę, ubijając białka na sztywno, pod koniec dodając połowę cukru. Resztę cukru zagotować z wodą, rozpuścić aż powstanie cukrowy syrop. Delikatnie wlewać do piany, cały czas ubijając do czasu, aż masa trochę przestygnie.

Kilka łyżek piany wmieszać do kremu, dzięki czemu będzie on delikatniejszy. Na wystygnięte ciasto nałożyć krem, na wierzch ubitą pianę. Zapiekać w piekarniku kilka minut pod górną grzałką, najlepiej użyć funkcji grill, aż wierzch się zarumieni.

 

Z resztek ciasta i kremu zrobiłam mini tartaletki wykorzystując silikonową formę do mini muffinek.

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected