Uwielbienie do lemon curd nie mija:)Szukam wiÄ™c kolejnych wypieków, w których można go umieÅ›cić. PomyÅ›laÅ‚am o intensywnie cytrynowych babeczkach. Takich na maÅ›le, niezbyt sÅ‚odkich, koniecznie z kremem. A w kremie – lemon curd. I cieÅ›cie też, a co:) Przesytu nie ma, jest za to odpowiedni deser do popoÅ‚udniowej herbaty.

babeczki cytrynowe

 

Składniki:

  • 2 szklanki mÄ…ki
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masÅ‚a
  • skórka otarta z cytryny i sok z połówki
  • 2 Å‚yżki lemon curd
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brÄ…zowego cukru

krem:

  • 250 g sera mascaropone
  • 5 Å‚yżek lemon curd
  • do odzoby jadalne koraliki

MÄ…kÄ™ przesiać z proszkiem, masÅ‚o wyrobić mikserem na puszystÄ… masÄ™. Dodać cukier i utrzeć do gÅ‚adkoÅ›ci. Powoli dodawać jajka – po jednym.Gdy wszystkie jajka połączÄ… siÄ™ z masÄ… dodać lemon curd, skórkÄ™ z cytryny i sok. Delikatnie wmieszać. Na koÅ„cu wsypać mÄ…kÄ™ z proszkiem i też wymieszać do połączenia. MasÄ™ przelewać do foremek na muffinki. WypeÅ‚niać 3/4 wysokoÅ›ci każdej. Piec w 180 stopniach okoÅ‚o 20-22 minut – do suchego patyczka. Wystudzić, a w tym czasie zrobić krem.

Mascarpone wymieszać z lemon curd, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przełożyć do szprycy lub woreczka i dekorować babeczki.

babeczki cytrynowe

Gotowe babeczki z kremem przechowywać w lodówce

babeczki cytrynowe


MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    8 komentarzy

  1. kami says:

    ZrobiÅ‚am wczoraj, krem pycha ale nie wiem czy ciasto babeczkowe powinno być takie jakie mi wyszÅ‚o… TrochÄ™ ciężkie, nie wiele wyrosÅ‚o, czy tak powinno być? wykÅ‚adane do formy byÅ‚o dość gÄ™ste, czy daÅ‚am za dużo mÄ…ki? WalczÄ™ też z opanowaniem mojego piekarnika, mam tylko taki „halogenowy” Ale krem wyszedÅ‚ naprawdÄ™ super – sama zrobiÅ‚am Lemon curd :)

    • Sylwia says:

      Ciasto powinno być lekkie,mi wyrasta bez problemu, nawet czsami muszę ucinać górę, by nałożyć ładnie krem. Opadające i ciężkie to może być kwestia mąki albo zbyt długiego pieczenia.

  2. kami says:

    Czy mascarpone do kremu powinno być z lodówki czy w temperaturze pokojowej? Nie wiem dlaczego ale zawsze mi się krem waży, nawet jak nie mieszam go zbyt długo.

    • Sylwia says:

      Mascaropone najlepiej z lodówki, ale przy łączeniu go z lemon curd trzeba pamiętać, by i on był zimny. Co do warzenia to może za mocno mieszasz? Spróbuj po prostu robić to jedynie do połączenia składników