
Uwielbienie do lemon curd nie mija:)Szukam wiÄ™c kolejnych wypieków, w których można go umieÅ›cić. PomyÅ›laÅ‚am o intensywnie cytrynowych babeczkach. Takich na maÅ›le, niezbyt sÅ‚odkich, koniecznie z kremem. A w kremie – lemon curd. I cieÅ›cie też, a co:) Przesytu nie ma, jest za to odpowiedni deser do popoÅ‚udniowej herbaty.
Składniki:
- 2 szklanki mÄ…ki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
- skórka otarta z cytryny i sok z połówki
- 2 łyżki lemon curd
- 3 jajka
- 3/4 szklanki brÄ…zowego cukru
krem:
- 250 g sera mascaropone
- 5 łyżek lemon curd
- do odzoby jadalne koraliki
MÄ…kÄ™ przesiać z proszkiem, masÅ‚o wyrobić mikserem na puszystÄ… masÄ™. Dodać cukier i utrzeć do gÅ‚adkoÅ›ci. Powoli dodawać jajka – po jednym.Gdy wszystkie jajka połączÄ… siÄ™ z masÄ… dodać lemon curd, skórkÄ™ z cytryny i sok. Delikatnie wmieszać. Na koÅ„cu wsypać mÄ…kÄ™ z proszkiem i też wymieszać do połączenia. MasÄ™ przelewać do foremek na muffinki. WypeÅ‚niać 3/4 wysokoÅ›ci każdej. Piec w 180 stopniach okoÅ‚o 20-22 minut – do suchego patyczka. Wystudzić, a w tym czasie zrobić krem.
Mascarpone wymieszać z lemon curd, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przełożyć do szprycy lub woreczka i dekorować babeczki.
Gotowe babeczki z kremem przechowywać w lodówce
8 komentarzy
droczilka says:
Wyobrażam sobie ten obłednie cytrynowy smak. Wyglądaja uroczo.
szalonapatelnia says:
Jak elegancko wyglÄ…dajÄ…! Na pewno sÄ… pyszne:)
Brenia says:
Piękne babeczki, też się czaję by zrobić podobne :)
karmel-itka says:
jakie one piekne!
kami says:
ZrobiÅ‚am wczoraj, krem pycha ale nie wiem czy ciasto babeczkowe powinno być takie jakie mi wyszÅ‚o… TrochÄ™ ciężkie, nie wiele wyrosÅ‚o, czy tak powinno być? wykÅ‚adane do formy byÅ‚o dość gÄ™ste, czy daÅ‚am za dużo mÄ…ki? WalczÄ™ też z opanowaniem mojego piekarnika, mam tylko taki „halogenowy” Ale krem wyszedÅ‚ naprawdÄ™ super – sama zrobiÅ‚am Lemon curd :)
Sylwia says:
Ciasto powinno być lekkie,mi wyrasta bez problemu, nawet czsami muszę ucinać górę, by nałożyć ładnie krem. Opadające i ciężkie to może być kwestia mąki albo zbyt długiego pieczenia.
kami says:
Czy mascarpone do kremu powinno być z lodówki czy w temperaturze pokojowej? Nie wiem dlaczego ale zawsze mi się krem waży, nawet jak nie mieszam go zbyt długo.
Sylwia says:
Mascaropone najlepiej z lodówki, ale przy łączeniu go z lemon curd trzeba pamiętać, by i on był zimny. Co do warzenia to może za mocno mieszasz? Spróbuj po prostu robić to jedynie do połączenia składników