Fantastyczna przystawka, delikatna i przyjemnie skropiona oliwą. Czuć zapach kolendry i aksamit łososia. Nie wymaga wiele pracy, a  roladki można przygotować wcześniej, wstawić do lodówki i upiec chwilę przed podaniem. Ten zestaw nie jest specjalnie odkrywczy, a skomponowałam go, gdy miałam za mały do upieczenia i podzielenia na dwie osoby kawałek łososia. Okazał się wystarczającym do wyłożenia nim cukini. Tak mi się spodobało, że chętnie wracam do takiego wariantu.

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 30 dag łososia surówego
  • pęczek świeżej kolendry – albo zielonej pietruszki
  • cytryna
  • oliwa
  • sól, pieprz

Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na dość cieńkie plastry. Każdy z nich chwilę podpiec z obu stron  na rozgrzanej oliwie. Przestudzić. Łososia podzielić na niewielkie kawałki, przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Na każdym z plastrów cukinii ułożyć kawałek łososia, posypać kolendrą i zwinąć cukinię w rulonik. Spiąć wykałaczkami. Układać ciasno obok siebie w naczyniu żarooodpornym. Polać oliwą i zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Można podawać z dipem jogurtowym wymieszanym z ziołami.

Zobacz inne przepisy z cukinią

Dip

  • mały jogurt
  • sól, pieprz
  • bazylia, pietruszka
  • sok z cytryny

Zioła poszatkować, wymieszać razem z przyprawami i jogurtem. Schłodzić.


PrzepisyPrzystawkiRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected