Te babeczki roztapiajÄ… najtwardsze serca. Z premedytacjÄ… piekÄ™ je, gdy zależy mi uszczęśliwieniu kogoÅ›. Nie sÄ… przesÅ‚odzone, za to  – jeÅ›li wykorzysta siÄ™ czekoladÄ™ z  co najmniej 70% zawartoÅ›ciÄ… kakao – bardzo aromatyczne. RobiÄ™ je przez caÅ‚y malinowy sezon. Wiem, że siÄ™ nie nudzÄ…. Polecam nawet tym, którym nic w kuchni nie wychodzi. Tu nie potrzeba umiejÄ™tnoÅ›ci, wystarczy mieć wolne pół godziny.

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady – najlepiej 70% – polecam Wedla lub GoplanÄ™
  • 100 g masÅ‚a
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mÄ…ki pszennej
  • pół Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki malin

 

Maliny umyć. CzekoladÄ™ razem z masÅ‚em  rozpuÅ›cić w garnku. Wszystkie pozostaÅ‚e skÅ‚adniki – oprócz malin wsypać do miski, dodać masÄ™ czekoladowÄ… i wymieszać mikserem. Na koÅ„cu wsypać maliny i lekko Å‚yżkÄ… przemieszać. MasÄ™ nakÅ‚adać do silikonowych foremek do 3/4 wysokoÅ›ci(można też piec w papilotkach w formie mufinkowej). Piec 20 minut w 180%.

Babeczki można jeść jeszcze ciepłe albo zupełnie wystudzone.

MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    9 komentarzy

  1. emka says:

    zaeksperymentowałam i zrobiłam wersję z białą czekoladą :) mniam!
    raz jeszcze dziękuję za przepis:)

  2. emka says:

    słodkie, ale pyszne. w razie potrzeby można przecież zmniejszyć ilość cukru. ja generalnie zrobiłam wg powyższego przepisu i były ok:) maliny dodały lekkiej kwaskowości :)

  3. Sylwia says:

    Emka, przetestowałam też z białą czekoladą. Bardzo przyjemnie smakują. Zaprezentowałam je w dwóch wersjach i zwolennicy podzielili się po równo:) Dzięki za inspirację.

  4. Paulina says:

    Czy masło mogę zastąpić olejem kokosowym a zwykłą mąkę mogę np kokosową lub jaglaną ? Pozdrawiam :)

    • Agata says:

      masło na pewno można zastąpić olejem kokosowym, a z mąką trzeba spróbować. z kokosowej wychodzą bardziej kruche wypieki, ale wg mnie powinny wyjść :)