
Mamy swoje kopytka, a WÅ‚osi równie mÄ…czne i sycÄ…ce, choć nieco bardziej okrÄ…gÅ‚e gnocchi. Robi siÄ™ je bÅ‚yskawicznie i z niewielu skÅ‚adników. Potem można fantazjować z sosem. We WÅ‚oszech – najlepsze bywajÄ… najskromniejsze z Å‚yżkÄ… dobrej oliwy i odrobinÄ… parmezanu. Ja lubiÄ™ wersjÄ™ zdecydowanie cięższÄ…. Kluski obficie skÄ…pane w aksamitnym sosie z innego wÅ‚oskiego rarytasu – gorgonzoli. Do gnocchi polecam Å‚agodnÄ… odmianÄ™ tego pysznego sera- dolce latte. Nie jest zbyt ostra i twarda. Smak wzbogacajÄ… i podkreÅ›lajÄ… Å›wieże zioÅ‚a. Gdy ostatnio podaÅ‚am takÄ… kompozycjÄ™ – usÅ‚yszaÅ‚am – wyÅ›mienite!
Składniki:
na gnocchi
- 900 g ziemniaków
- 1 3/4 szklanki mÄ…ki
- sól
na sos:
- duża śmietana 18%
- 150 gram sera gorgonzola
- 5 plastrów dobrej szynki najlepiej prosciutto
- spora garść Å›wieżych ziół – bazylii, oregano, pietruszki, kolendry
- zÄ…bek czosnku
- łyżka oliwy
- pieprz
- łyżeczka gałki muszkatołowej
Gnocchi:
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Gdy lekko przestygną obrać i przecisnąc przez praskę albo sitko. Do jeszcze ciepłych powoli dodawać mąkę i sól. Dobrze wyrobić, masa musi być gładka i aksamitna. Z ciasta formować malutkie kulki. Wrzucać po kilkanaście do wrzącej, osolonej wody i czekać aż wypłyną na wierzch. Odcedzić.
Sos:
Czosnek posiekać i podsmazyć chwilÄ™ na oliwie, dodać pociÄ™tÄ… na kwaÅ‚ki szynkÄ™. Wymieszać i połączyć z pokrojonÄ… gorgonzolÄ…. Zalać Å›mietanÄ…. Dodać pieprzu i gaÅ‚ki – nie solić, bo ser i szynka sÄ… wystraczajÄ…co sÅ‚one. Gotować 5 minut, czÄ™sto mieszajÄ…c. Na koniec obficie wzbogacić zioÅ‚ami i poÅ‚aczyć z kluskami. Dobrze wymieszać.
2 komentarze
Jan Niezbędny says:
Co lÄ…duje nad tymi nudlami?
Sylwia says:
Pieprz?