Mamy swoje kopytka, a Włosi równie mączne i sycące, choć  nieco bardziej okrągłe gnocchi. Robi się je błyskawicznie i z niewielu składników. Potem można fantazjować z sosem. We Włoszech – najlepsze bywają najskromniejsze z łyżką dobrej oliwy i odrobiną parmezanu. Ja lubię wersję zdecydowanie cięższą. Kluski obficie skąpane w aksamitnym sosie z innego włoskiego rarytasu – gorgonzoli. Do gnocchi polecam łagodną odmianę tego pysznego sera- dolce latte. Nie jest zbyt ostra i twarda.  Smak wzbogacają i podkreślają świeże zioła. Gdy ostatnio podałam taką kompozycję – usłyszałam – wyśmienite!

Składniki:

na gnocchi

  • 900 g ziemniaków
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • sól

na sos:

  • duża śmietana 18%
  • 150 gram sera gorgonzola
  • 5 plastrów dobrej szynki najlepiej prosciutto
  • spora garść świeżych ziół – bazylii, oregano, pietruszki, kolendry
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • pieprz
  • łyżeczka gałki muszkatołowej

Gnocchi:

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Gdy lekko przestygną obrać i przecisnąc przez praskę albo sitko. Do jeszcze ciepłych powoli dodawać mąkę i sól. Dobrze wyrobić, masa musi być gładka i aksamitna. Z ciasta formować malutkie kulki. Wrzucać po kilkanaście do wrzącej, osolonej wody i czekać aż wypłyną na wierzch. Odcedzić.

Sos:

Czosnek posiekać i podsmazyć chwilę na oliwie, dodać pociętą na kwałki szynkę. Wymieszać i połączyć z pokrojoną gorgonzolą. Zalać śmietaną. Dodać pieprzu i gałki  – nie solić, bo ser i szynka są wystraczająco słone. Gotować 5 minut, często mieszając. Na koniec obficie wzbogacić ziołami i połaczyć z kluskami. Dobrze wymieszać.

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze