
Teraz mamy pogodę na takie smaki. Orzeźwiające i chłodzące. Przygotowane w domu, bez konserwantów wpisują się w silnie lansowane zasady zdrowego żywienia. Ja odkąd dałam się przekonać w chińskiej restauracji na obrzeżach Paryża, że to nie jest deser, a jedynie oczyszczenie kubków smakowych, chętnie powielam tę teorię.
Składniki:
na 6 porcji
- 7 cytryn
- niepełna szklanka cukru
- pół litra wody- najlepiej mineralnej niegazowanej
- 2 białka
- lampka likieru cytrynowego
- kilka listków mięty
Cytryny umyć i  dokÅ‚adnie sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkÄ™. Wrzucić jÄ… do garnka z zimnÄ… wodÄ…, dodać cukier i zagotować. Mieszać, by powstaÅ‚ gÄ™sty syrop. Odstawić do ostygniÄ™cia, a potem zmiksować blenderem i przecedzić. Z 6 cytryn ostrożnie Å›ciąć górÄ™ i odÅ‚ożyć. Wszystkie wydrążyć, miąż i sok przetrzeć przez sitko. Wymieszać z syropem. BiaÅ‚ka ubić na pianÄ™ i delikatnie połączyć  z masÄ…. Na koniec dodać likier. Wymieszać. MasÄ™, najlepiej w plastikowej misce, wÅ‚ożyć do zamrażalnika. Co pół godziny, do czasu aż zacznie marznąć, trzeba jÄ… przemieszać. Potem zostawić na co najmniej 3 godziny do caÅ‚kowitego zamarzniÄ™cia.Â
Wydrążone skorupki cytryn także włożyć do zamrażalnika. Po zamarnięciu podawać w nich sorbet. Udekorować miętą.
5 komentarzy
Anna Walendowska says:
„Wrzucić jÄ… do garnka z zimnÄ… wodÄ…” – całą wrzucić do garnka? Czy pokroić na kawaÅ‚ki?
Sylwia says:
Ten fragment dotyczy skórki – wczeÅ›niej jest napisane, że trzeba jÄ… zetrzeć. I tÄ™ startÄ… wrzucić do garnka.
Anna Walendowska says:
ok. kumam:)
Anna Walendowska says:
a jakiego likieru używasz?
Sylwia says:
Limoncello- wloski, ale moze byc inny.