To już ostatni moment na świeże i ciągle prawdziwie polskie truskawki!Wprawdzie osiągnęły znowu cenę oszałamiającą (12-13 zł za kilogram), ale tak na pożegnanie – pomyślałam – warto kupić. Tymbardziej, że w tym sezonie nie robiłam jeszcze mojego i Nigelli L. ulubionego deseru. Za jej namową zachęcam do spróbowania.
Składniki:
- pół kg truskawek
- 250 g sera mascaropone
- mała śmietana 30%
- 2 łyżki drobnego cukru
- opakowanie bezy
- mała paczka płatków migdałowych
- mięta i czekolada do dekoracji
Truskawki umyć i obrać. Owoce drobno pokroić, śmietanę ubić, wymieszać z serkiem i migdałami. Bezy pokruszyć i dodać do masy serowej. W pucharkach układać kolejno warstwę sera i na nią truskawek.
Udekorować miętą i czekoladą.