To już ostatni moment na Å›wieże i ciÄ…gle prawdziwie polskie truskawki!Wprawdzie osiÄ…gnęły znowu cenÄ™ oszaÅ‚amiajÄ…cÄ… (12-13 zÅ‚ za kilogram), ale tak na pożegnanie – pomyÅ›laÅ‚am – warto kupić. Tymbardziej, że w tym sezonie nie robiÅ‚am jeszcze mojego i Nigelli L. ulubionego deseru. Za jej namowÄ… zachÄ™cam do spróbowania.
Składniki:
- pół kg truskawek
- 250 g sera mascaropone
- mała śmietana 30%
- 2 łyżki drobnego cukru
- opakowanie bezy
- mała paczka płatków migdałowych
- mięta i czekolada do dekoracji
Truskawki umyć i obrać. Owoce drobno pokroić, śmietanę ubić, wymieszać z serkiem i migdałami. Bezy pokruszyć i dodać do masy serowej. W pucharkach układać kolejno warstwę sera i na nią truskawek.
Udekorować miętą i czekoladą.