pieczone warzywa

O moich kulinarnych upodobaniach  do cukinii i bakłażana już wspominałam. Tym razem 2 w 1, czyli zarówno cukinia, jak i bakłażan oraz dla urozmaicenia inne warzywa. Danie to przygotowuje się bardzo szybko. Równie szybko znika, dlatego nie udało mi się zrobić zdjęcia „po”, pomimo iż tę zapiekankę przygotowywałam wielokrotnie :)

pieczone warzywa

Składniki:

  • cukinia (daję żółtą i zieloną)
  • bakłażan
  • papryka
  • pomidory
  • cebula
  • sól, pieprz
  • zioła (mogą być suszone)
  • oliwa
  • ser do starcia (feta lub kozi)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i układać naprzemiennie warzywa, stawiając je pionowo. Warzywa powinny być dość ciasno ułożone. Całość posolić, popieprzyć i obficie posypać ziołami. Wierzch skropić oliwa.

Piec aż warzywa zmiękną. 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem i zapiekać do lekkiego zrumienienia.

Można podawać z sosem ziołowo-czosnkowym.

Zobacz inne przepisy z cukinią

pieczone warzywa

pieczone warzywa


Dania głównePrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze