O moich kulinarnych upodobaniach do cukinii i bakłażana już wspominałam. Tym razem 2 w 1, czyli zarówno cukinia, jak i bakłażan oraz dla urozmaicenia inne warzywa. Danie to przygotowuje się bardzo szybko. Równie szybko znika, dlatego nie udało mi się zrobić zdjęcia „po”, pomimo iż tę zapiekankę przygotowywałam wielokrotnie :)
Składniki:
- cukinia (daję żółtą i zieloną)
- bakłażan
- papryka
- pomidory
- cebula
- sól, pieprz
- zioła (mogą być suszone)
- oliwa
- ser do starcia (feta lub kozi)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i układać naprzemiennie warzywa, stawiając je pionowo. Warzywa powinny być dość ciasno ułożone. Całość posolić, popieprzyć i obficie posypać ziołami. Wierzch skropić oliwa.
Piec aż warzywa zmiękną. 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem i zapiekać do lekkiego zrumienienia.
Można podawać z sosem ziołowo-czosnkowym.
2 komentarze
gordon says:
Wierzcie mi-jest tak pyszna, jak kolorowa.Duze Mniam
marta says:
zapiekanka wlasnie siedzi w piekarniku i pachnie nieziemsko!:) zaraz spalaszujemy ja ze swieza bagietka…:)