Przepis powstał naprędce, kiedy to miałam ochotę na ciasto, ale niekoniecznie miałam ochotę na długie przebywanie w kuchni. Wystarczyło zatem szybkie spojrzenie do lodówki, na paterę z owocami oraz do szafki by powstało to oto ciasto.
Składniki:
- 1/3 opakowania ciasta francuskiego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mielonych migdałów
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- 5 śliwek
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę.
Jogurt wymieszać z migdałami, cynamonem oraz cukrem. Rozsmarować na cieście, zostawiając 1,5 cm marginesu. Na wierzch wyłożyć śliwki, skórką do spodu. Całość posypać 1 łyżeczką cukru. Dopiero jak upiekłam zreflektowałam się, że idealnie pasowałyby na wierzch płatki migdałowe. Dodam je kolejnym razem :)
Piec 15-20 minut.