tarta ze śliwkami i migdałami

Przepis powstał naprędce, kiedy to miałam ochotę na ciasto, ale niekoniecznie miałam ochotę na długie przebywanie w kuchni. Wystarczyło zatem szybkie spojrzenie do lodówki, na paterę z owocami oraz do szafki by powstało to oto ciasto.

tarta ze śliwkami i migdałami

Składniki:

  • 1/3 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 śliwek

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę.

Jogurt wymieszać z migdałami, cynamonem oraz cukrem. Rozsmarować na cieście, zostawiając 1,5 cm marginesu. Na wierzch wyłożyć śliwki, skórką do spodu. Całość posypać 1 łyżeczką cukru. Dopiero jak upiekłam zreflektowałam się, że idealnie pasowałyby na wierzch płatki migdałowe. Dodam je kolejnym razem :)

Piec 15-20 minut.

Tarta ze śliwkami i migdałami

Tarta ze śliwkami i migdałami
Tarta ze śliwkami i migdałami


Ciasta
Author: Agata

Get Connected