
O tym, że jestem fankÄ… absolutnÄ… rukoli już wspominaÅ‚am. Ponieważ znudziÅ‚y mi siÄ™ dodatki w postaci sera czy Å‚ososia do niej, szukaÅ‚am nowych inspiracji. Kompozycja powstaÅ‚a w kuchni, jak to czÄ™sto bywa –  przypadkowo. W lodówce czekaÅ‚a otwarta puszka z brzoskwiniami, które trzeba byÅ‚o zużyć. PrzejrzaÅ‚am przepisy i trafiÅ‚am na bardzo przyjemne połączenie zioÅ‚owo-owocowe, w którym jednak nie zabrakÅ‚o sera.
Składniki:
- opakowanie rukoli
- 2 brzoskwinie lub 4 połówki z puszki
- 3 łyżki zielonej pietruszki
- 2 łyżki szczypiorku
- łyżka świeżej mięty
- 2 łyżki miodu
- łyżka musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- sól, pieprz
Rukolę umyć, brzoskwinie pokroić w paski, parmezan zetrzeć na drobnej tarce. W miseczce wymieszać miód z oliwą i musztardą. Dodać posiekaną pietruszkę, szczypiorek i miętę. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić w lodówce na co najmniej pół godziny do przegryzienia się i polać obficie sałatę tuż przed podaniem. Oprószyć parmezanem. Wymieszać.
Sałatkę można podawać z grzankami, świetnie pasuje do drobiu np. do kurczaka w rozmarynie