O tym, że jestem fanką absolutną rukoli już wspominałam. Ponieważ znudziły mi się dodatki w postaci sera czy łososia do niej, szukałam nowych inspiracji. Kompozycja powstała w kuchni, jak to często bywa –  przypadkowo. W lodówce czekała otwarta puszka z brzoskwiniami, które trzeba było zużyć. Przejrzałam przepisy i trafiłam na bardzo przyjemne połączenie ziołowo-owocowe, w którym jednak nie zabrakło sera.

Składniki:

  • opakowanie rukoli
  • 2 brzoskwinie lub 4 połówki z puszki
  • 3 łyżki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • łyżka świeżej mięty
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • sól, pieprz

 

Rukolę umyć, brzoskwinie pokroić w paski, parmezan zetrzeć na drobnej tarce. W miseczce wymieszać miód z oliwą i musztardą. Dodać posiekaną pietruszkę, szczypiorek i miętę. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić w lodówce na co najmniej pół godziny do przegryzienia się i polać obficie sałatę tuż przed podaniem. Oprószyć parmezanem. Wymieszać.

Sałatkę można podawać z grzankami, świetnie pasuje do drobiu np. do kurczaka w rozmarynie

PrzepisyPrzystawkiSałatki
Author: Sylwia

Get Connected