Kolejna propozycja na zupę z cukinii, tym razem z bazylią. Ma ona bardzo delikatny, letni smak.
- 500g cukinii
- pół szklanki świeżej bazylii
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 0,5 litra bulionu
- 150 ml śmietanki 18%
- ser feta do dekoracji
Szalotkę pokroić drobno i zeszklić na oliwie razem z czosnkiem. Dodać bazylię, pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką) i dusić do miękkości. Dolać bulion, chwilę pogotować i całość zmiksować blenderem. Dodać śmietanę (aby się nie zważyła, lepiej wymieszać ją w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dopiero całość dodać do zupy) i chwilę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Całość chwilkę zagotować.
Zupę z cukinii posypać z wierzchu startym serem feta.
1 Response
marta29 says:
świetny przepis. jest przepyszna, robi się bardzo szybko. ja podaję ją z grzankami.