Pieczony bakłażan z pomidorową salsą z fetą

Pieczony bakłażan z pomidorową salsą może być podawany jako przystawka, może być jako dodatek do mięs (idealnie komponować się będzie z jagnięciną). Dla mnie stanowił danie główne, gdyż w upały potrzebuję lekkiego dania. Dzięki fecie to danie zaspakaja głód i idealnie trafia w moje kubki smakowe.

Pieczony bakłażan z pomidorową salsą z fetą

Do salsy pomidorowej dodajcie fetę dobrego gatunku, grecką. Proszę nie zastępujcie jej popularnymi polskimi, bo to zupełnie nie to. Feta w tym daniu powinna być zwarta, a nie mazista. Moja była mleka owczego i koziego, co dobrze przełamywało słodycz i kwaskowatość pomidorów.

Pieczony bakłażan z pomidorową salsą z fetą

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki posiekanej bazylii (porwane listki)
  • 80g fety (twardej, najlepiej z mleka owczego i koziego)

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj i pokrój w 1,5cm plastry. Posól i odstaw na 30-45 minut, a następnie odsącz je ręcznikiem papierowym.
  2. Blachę z piekarnika (taką największą, która jest zwykle na wyposażeniu piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i ułóż plastry bakłażana. Całość skrop oliwą.
  3. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku. Upieczone bakłażany powinny być miękkie, ale nadal zwarte. W połowie pieczenia obróć bakłażany na drugą stronę.
  4. Podczas, gdy bakłażany są w piekarniku, sparz pomidory (przelewając je wrzątkiem(, ściągnij z nich skórę i pokrój w kostkę. Wymieszaj je z oliwą bazylią i pokrojoną w kostkę fetą.
  5. Na upieczone, ciepłe bakłażany nałóż po 1 czubatej łyżce pomidorowej salsy z fetą.
  6. Pieczone bakłażany z pomidorami i fetą posyp świeżo mielonym pieprzem.

Rada:

  • zamiast piec bakłażana, możesz go zgrillować na grillu lub na grillowej patelni

Pieczony bakłażan z pomidorową salsą z fetą

Pieczony bakłażan z pomidorową salsą z fetą

 


PrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    1 Response