Pieczony bakłażan z pomidorową salsą może być podawany jako przystawka, może być jako dodatek do mięs (idealnie komponować się będzie z jagnięciną). Dla mnie stanowił danie główne, gdyż w upały potrzebuję lekkiego dania. Dzięki fecie to danie zaspakaja głód i idealnie trafia w moje kubki smakowe.
Do salsy pomidorowej dodajcie fetę dobrego gatunku, grecką. Proszę nie zastępujcie jej popularnymi polskimi, bo to zupełnie nie to. Feta w tym daniu powinna być zwarta, a nie mazista. Moja była mleka owczego i koziego, co dobrze przełamywało słodycz i kwaskowatość pomidorów.
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 łyżki oliwy
- 3 pomidory
- 2 łyżki posiekanej bazylii (porwane listki)
- 80g fety (twardej, najlepiej z mleka owczego i koziego)
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj i pokrój w 1,5cm plastry. Posól i odstaw na 30-45 minut, a następnie odsącz je ręcznikiem papierowym.
- Blachę z piekarnika (taką największą, która jest zwykle na wyposażeniu piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i ułóż plastry bakłażana. Całość skrop oliwą.
- Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku. Upieczone bakłażany powinny być miękkie, ale nadal zwarte. W połowie pieczenia obróć bakłażany na drugą stronę.
- Podczas, gdy bakłażany są w piekarniku, sparz pomidory (przelewając je wrzątkiem(, ściągnij z nich skórę i pokrój w kostkę. Wymieszaj je z oliwą bazylią i pokrojoną w kostkę fetą.
- Na upieczone, ciepłe bakłażany nałóż po 1 czubatej łyżce pomidorowej salsy z fetą.
- Pieczone bakłażany z pomidorami i fetą posyp świeżo mielonym pieprzem.
Rada:
- zamiast piec bakłażana, możesz go zgrillować na grillu lub na grillowej patelni
1 Response
mopswkuchni says:
Przystawka idealna. Zapraszam Cię do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)