Tegoroczne wakacje wspominam wyjątkowo smacznie, dlatego z przyjemnością wracam do toskańskiego menu. I choć za oknem szaro i chłodno, na talerzu wciąż mam lato. Frittatę robi się ekspresowo
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 jajka
- świeże lub suszone zioła
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Cukinię omyć i zetrzeć na grubej tarce. Na niedużej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć cukinię. W misce wymieszać jajka z ziołami, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Kiedy cukinia zmięknie, wrzucić zawartość patelni do miski z jajkami, całość szybko wymieszać i z powrotem przelać na patelnię. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem, aż jajko się zetnie.
Patelnię przykryć talerzem, energicznie odwrócić by frittata znalazła się na talerzu. Podawać z pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz inne przepisy z cukinią