Tegoroczne wakacje wspominam wyjątkowo smacznie, dlatego z przyjemnością wracam do toskańskiego menu. I choć za oknem szaro i chłodno, na talerzu wciąż mam lato. Frittatę robi się ekspresowo

frittata z cukinią

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • świeże lub suszone zioła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Cukinię omyć i zetrzeć na grubej tarce. Na niedużej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć cukinię. W misce wymieszać jajka z ziołami, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Kiedy cukinia zmięknie, wrzucić zawartość patelni do miski z jajkami, całość szybko wymieszać i z powrotem przelać na patelnię. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem, aż jajko się zetnie.

Patelnię przykryć talerzem, energicznie odwrócić by frittata znalazła się na talerzu. Podawać z pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz inne przepisy z cukinią

frittata z cukinią

 


Dania główne
Author: Agata

Get Connected