kurczak w chrupiącej panierce

Nie jestem zwolennikiem panierek, bowiem zwykle są przesiąknięte tłuszczem. Dlatego zamiast smażyć na oleju, piekę w piekarniku. Wówczas panierka jest chrupiąca tak jak lubię, ale bez tłuszczu. Dodatkowo zastąpienie bułki tartej płatkami i razowym chlebem sprawia, że tak przygotowanego kurczaka mogę jeść niemalże bezkarnie.

 

kurczak w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 kromki razowego chleba
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • łyżka prażonego słonecznika
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Chleb pokroić w kostkę, zrobić z niego grzanki na suchej patelni. W malakserze zmiksować grzanki, płatki owsiane, słonecznik, pomidory suszone i przyprawy. Panierki nie należy rozdrabniać zbyt mocno, powinny być widoczne kawałki.

Każdy filet pokroić podłużnie na 4 kawałki. Jajko rozbełtać. Kurczaka moczyć w jajku, obtaczać w panierce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok. 12-15 minut.

kurczak w chrupiącej panierce

kurczak w chrupiącej panierce

kurczak w chrupiącej panierce


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response