Nie jestem zwolennikiem panierek, bowiem zwykle są przesiąknięte tłuszczem. Dlatego zamiast smażyć na oleju, piekę w piekarniku. Wówczas panierka jest chrupiąca tak jak lubię, ale bez tłuszczu. Dodatkowo zastąpienie bułki tartej płatkami i razowym chlebem sprawia, że tak przygotowanego kurczaka mogę jeść niemalże bezkarnie.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 jajko
- 3 kromki razowego chleba
- 2 łyżki płatków owsianych
- łyżka prażonego słonecznika
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki bazylii
- sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Chleb pokroić w kostkę, zrobić z niego grzanki na suchej patelni. W malakserze zmiksować grzanki, płatki owsiane, słonecznik, pomidory suszone i przyprawy. Panierki nie należy rozdrabniać zbyt mocno, powinny być widoczne kawałki.
Każdy filet pokroić podłużnie na 4 kawałki. Jajko rozbełtać. Kurczaka moczyć w jajku, obtaczać w panierce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok. 12-15 minut.
1 Response
KatD says:
ja chcę to zjeść! :) na pewno zrobię wkrótce.