ciasteczka korzenne

Ciastka korzenna można przygotować wcześniej, można też na ostatnią chwilę. Zatem jeśli ktoś się jeszcze zastanawia, co upiec i chce mieć pewność, że wyjdą, ten przepis sprawdzi się wyśmienicie.

ciasteczka korzenne

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 30 dag mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 25 dag rodzynek lub bakalii (zwykle daję morele i figi z nalewki bożonarodzeniowej)
  • po 1/4 łyżeczki mielonych goździków oraz gałki muszkatołowej
  • pól tabliczki czekolady

Rozpuścić sodę w łyżce gorącej wody (czyli: wsypać sodę do filizanki i zalać łyzką gorącej wody), masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Wsypywać powoli mąkę. Jajka ubić z rozpuszczoną sodą, dodac do ciasta. wsypać cynamon, sól, goździki i gałkę(ale nie oczną ;) ), na końcu rodzynki. Wymieszać składniki.

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i nakładać ciasto cłyzeczką, zachowując rozsądne odległości (bo ciastka się nieco rozleją.

Pieć w 190 stopniach ok.20 minut.

Dekorować rozpuszczona czekoladą.

ciasteczka korzenne

 

ciasteczka korzenne

 

ciasteczka korzenne


Ciasteczka
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Agata says:

    ok. 60 sztuk. Wychodzi sporo, 2-3 blachy. Będę robić za tydzień, to policzę dokładnie i uzupełnię przepis o porcje.