Potrawy z Indii proponowane przez Szkota wychowanego w Anglii, poleciÅ‚a Polce, mieszkajÄ…cej w Londynie, Hinduska. To idealna rekomendacja dla książki Gordona Ramsay’a. 100 najlepszych jego zdaniem daÅ„, zostaÅ‚o wybranych w czasie  podróży po tym inspirujÄ…cym kulinarnie kraju. Gordon twierdzi, że każdego roku w Wielkiej Brytanii zjadanych jest 3,5 miliona porcji curry. On sam poznaÅ‚ je w dzieciÅ„stwie, gdy specjalnie dla niego, przygotowywaÅ‚a je jego mama. W książce Great Escape przekonuje, że hinduskiej kuchni może nauczyć siÄ™ każdy, wystarczy jedynie wymieszać odpowiednio te wyjÄ…tkowe przyprawy. Mi bardzo posmakowaÅ‚a wegetariaÅ„ska wersja chickpea masala, która jest świetnÄ… przystawkÄ… albo dodatkiem do dania głównego.

Składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 4 pomidory
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 2 Å›rednie cebule
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 3 cm imbiru (albo 3 Å‚yżeczki w proszku)
  • 1/2 Å‚yżeczki kminku
  • 1/2 Å‚yżeczki kurkumy
  • 1 Å‚yżeczka garam masali
  • 3 Å‚yżki oliwy
  • pół pÄ™czka kolendry

CiecierzycÄ™ namoczyć i zostawić na noc. NastÄ™pnego dnia odlać wodÄ™, wypÅ‚ukać ziarna. w garnku zagotować wodÄ™, wrzucić do niej ciecierzycÄ™ i gotować do miÄ™kkoÅ›ci – okoÅ‚o dwóch godzin. Na patelni zeszklić posiekane czosnek i cebulÄ™, dodać chilli i wszystkie przyprawy.  Wymieszać. Pomidory pokroić w niewielkÄ… kostkÄ™ i wrzucić na patelniÄ™. Dusić okoÅ‚o 5 minut. UgotowanÄ… ciecierzycÄ™ odsÄ…czyć i poÅ‚Ä…czyć z masÄ… na patelni. Na koniec dodać kolendrÄ™.

 

Przepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze