Potrawy z Indii proponowane przez Szkota wychowanego w Anglii, poleciła Polce, mieszkającej w Londynie, Hinduska. To idealna rekomendacja dla książki Gordona Ramsay’a. 100 najlepszych jego zdaniem dań, zostało wybranych w czasie podróży po tym inspirującym kulinarnie kraju. Gordon twierdzi, że każdego roku w Wielkiej Brytanii zjadanych jest 3,5 miliona porcji curry. On sam poznał je w dzieciństwie, gdy specjalnie dla niego, przygotowywała je jego mama. W książce Great Escape przekonuje, że hinduskiej kuchni może nauczyć się każdy, wystarczy jedynie wymieszać odpowiednio te wyjątkowe przyprawy. Mi bardzo posmakowała wegetariańska wersja chickpea masala, która jest świetną przystawką albo dodatkiem do dania głównego.
Składniki:
- 2 szklanki ciecierzycy
- 4 pomidory
- 2 zielone papryczki chilli
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru (albo 3 łyżeczki w proszku)
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masali
- 3 łyżki oliwy
- pół pęczka kolendry
Ciecierzycę namoczyć i zostawić na noc. Następnego dnia odlać wodę, wypłukać ziarna. w garnku zagotować wodę, wrzucić do niej ciecierzycę i gotować do miękkości – około dwóch godzin. Na patelni zeszklić posiekane czosnek i cebulę, dodać chilli i wszystkie przyprawy. Wymieszać. Pomidory pokroić w niewielką kostkę i wrzucić na patelnię. Dusić około 5 minut. Ugotowaną ciecierzycę odsączyć i połączyć z masą na patelni. Na koniec dodać kolendrę.
2 komentarze
pn says:
garam masala. literówka
Sylwia says:
A tak, dzieki, poprawiam!