
Potrawy z Indii proponowane przez Szkota wychowanego w Anglii, poleciÅ‚a Polce, mieszkajÄ…cej w Londynie, Hinduska. To idealna rekomendacja dla książki Gordona Ramsay’a. 100 najlepszych jego zdaniem daÅ„, zostaÅ‚o wybranych w czasie podróży po tym inspirujÄ…cym kulinarnie kraju. Gordon twierdzi, że każdego roku w Wielkiej Brytanii zjadanych jest 3,5 miliona porcji curry. On sam poznaÅ‚ je w dzieciÅ„stwie, gdy specjalnie dla niego, przygotowywaÅ‚a je jego mama. W książce Great Escape przekonuje, że hinduskiej kuchni może nauczyć siÄ™ każdy, wystarczy jedynie wymieszać odpowiednio te wyjÄ…tkowe przyprawy. Mi bardzo posmakowaÅ‚a wegetariaÅ„ska wersja chickpea masala, która jest świetnÄ… przystawkÄ… albo dodatkiem do dania głównego.
Składniki:
- 2 szklanki ciecierzycy
- 4 pomidory
- 2 zielone papryczki chilli
- 2 średnie cebule
- 2 zÄ…bki czosnku
- 3 cm imbiru (albo 3 łyżeczki w proszku)
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masali
- 3 łyżki oliwy
- pół pęczka kolendry
CiecierzycÄ™ namoczyć i zostawić na noc. NastÄ™pnego dnia odlać wodÄ™, wypÅ‚ukać ziarna. w garnku zagotować wodÄ™, wrzucić do niej ciecierzycÄ™ i gotować do miÄ™kkoÅ›ci – okoÅ‚o dwóch godzin. Na patelni zeszklić posiekane czosnek i cebulÄ™, dodać chilli i wszystkie przyprawy.  Wymieszać. Pomidory pokroić w niewielkÄ… kostkÄ™ i wrzucić na patelniÄ™. Dusić okoÅ‚o 5 minut. UgotowanÄ… ciecierzycÄ™ odsÄ…czyć i połączyć z masÄ… na patelni. Na koniec dodać kolendrÄ™.
2 komentarze
pn says:
garam masala. literówka
Sylwia says:
A tak, dzieki, poprawiam!