
To bez wÄ…tpienia moja ulubiona przystawka, taka idealna na kilka kÄ™sów dla zaostrzenia apetytu. Åagodnie sÅ‚odka gruszka i  ostrzejsza gorgonzola dopeÅ‚nione cierpkoÅ›ciÄ… orzecha wÅ‚oskiego. ZachwycajÄ…ce! Można caÅ‚ość wstawić na kilka minut do gorÄ…cego piekarnika, wtedy ser bÄ™dzie delikatnie spÅ‚ywaÅ‚ po brzegach owoców. Ważne, by zjeść szybko, bo Å›wieże gruszki lubiÄ… zmieniać kolor, nawet jeÅ›li skorpi siÄ™ je wczeÅ›niej cytrynÄ…. Åšwietnie pasujÄ… do sylwestrowych kolorowych drinków.
Składniki
- 3 gruszki ( mogą być z puszki, wtedy 6 połówek)
- 100 gram gorgonzoli lub innego sera z pleśnią
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki orzechów włoskich
- sól, pieprz
Gruszki umyć i obrać, wydrążyć i poprzecinać na ćwiartki.  W każdej z ćwiartek zrobić delikatne wgłębienie. Ser rozdrobnić i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Do każdej z ćwiartek gruszki nałożyć po łyżeczce masy serowej. Na wierzchu ułożyć kawałek orzecha. Gruszki dobrze smakują ze świeżym pieczywem skropionym oliwą.
1 Response
Magda K. says:
ależ to się pięknie prezentuje :) rewelacyjne zdjęcia