Sałatka z roszponką, gorgonzolą , granatem i pomarańczami - Gotujmy zdrowo - mniej soli

TÄ™skniÄ™ już za nowalijkami i wiosnÄ… na talerzu, w postaci soczystych barw. Na szczęście tÄ™ tÄ™sknotÄ™ skutecznie zwalczam pomaraÅ„czami sycylijskimi, na które jest teraz sezon. Soczyste owoce o intensywnym kolorze i aromacie, bez pestek, jem same, jako dodatek do koktajli, a także do saÅ‚atek. W każdym przypadku sprawdzajÄ… siÄ™ znakomicie :) W towarzystwie zimowej roszponki, granatów, orzechów wÅ‚oskich i gorgonzoli tworzÄ… pysznÄ…, orzeźwiajÄ…cÄ… saÅ‚atkÄ™. Doprawiona jest tylko sokiem z granatów i oliwÄ… pomaraÅ„czowÄ…. Bez soli, w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Granaty sÄ… doskonaÅ‚ym afrodyzjakiem, korzystnie wpÅ‚ywajÄ… na nasz nastrój. SÄ… bogatym źródÅ‚em witamin i majÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odmÅ‚adzajÄ…ce :) Smak lekkiej goryczki i sÅ‚odkoÅ›ci niweluje potrzebÄ™ dodawania soli. ZwÅ‚aszcza w połączeniu z serami (w tym wypadku z pikantnÄ… gorgonzolÄ…), cytrusami, jej brak jest niewyczuwalny. PamiÄ™tajcie, aby bezwiednie nie Å‚apać za solniczkÄ™, bowiem spożywamy 2-3 razy wiÄ™cej soli w ciÄ…gu dnia, niż jest to zalecane (i ma niekorzystny wpÅ‚yw na nasze zdrowie). Sól ukryta jest w wielu produktach (pieczywo, sery, wÄ™dliny, wÄ™dzone produkty), wiÄ™c dostarczamy jej organizmowi każdego dnia w wystarczajÄ…cych (a jak wskazujÄ… badania – w znacznie przekraczajÄ…cych) iloÅ›ciach. Dlatego do posiÅ‚ku wybierajcie wodÄ™ niskosodową . WiÄ™cej o akcji Gotujmy Zdrowo – mniej soli, możecie poczytać tutaj.

Sałatka z roszponką, gorgonzolą , granatem i pomarańczami - Gotujmy zdrowo - mniej soli

Składniki:

  • 2 garÅ›cie roszponki
  • pół maÅ‚ego granatu
  • 70g sera gorgonzola
  • 1 pomaraÅ„cza (najlepiej sycylijska)
  • 1 Å‚yżka posiekanych orzechów wÅ‚oskich
  • oliwa pomaraÅ„czowa (można zastÄ…pić zwykłą)

Sposób przygotowania:

  1. Roszponkę umyj i wysusz w suszarce do sałaty (lub rozkładając ją na papierowych ręcznikach).
  2. Pomarańczę sycylijską wyfiletuj (odkrój najpierw końce pomarańczy, a następnie nożem obetnij skórkę, prowadząc nóż od góry do dołu, odkrawając razem z biała skórką, a następnie małym nożykiem wytnij cząstki pomiędzy błonkami albedo)
  3. Granata przekrój na pół i trzymając go nad miseczką (pestkami w dół), pukaj w skórkę drewnianą łyżka. pestki granatu wraz z sokiem same wypadną, bez brudzenia rąk ;)
  4. Gorgonzolę pokrój w nieduże kawałki (na 1 kęs).
  5. Wszystkie skÅ‚adniki wymieszaj ze sobÄ… (również sok z grantu), dolewajÄ…c oliwÄ™ do smaku (użyÅ‚am smakowej – pomaraÅ„czowej, ale możecie dać zwykłą lub zrobić sami oliwÄ™ pomaraÅ„czowÄ…: do oliwy wystarczy wÅ‚ożyć skórkÄ™ pomaraÅ„czowÄ… i zostawić w ciemnym miejscu na ok.2 tygodnie).
  6. Sałatkę przełóż na 2 talarze i posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.

 

Sałatka z roszponką, gorgonzolą , granatem i pomarańczami - Gotujmy zdrowo - mniej soli

 


Gotujmy zdrowo - mniej soli
Author: Agata

Get Connected