Sezon zimowy to dla mnie zdecydowanie sezon ciasteczkowy. Zwykle w listopadzie testuję różne przepisy, aby potem wybrać te, które znajdą się w świątecznych paczuszkach dla przyjaciół. Kocie języczki z makiem są bardzo łatwe w przygotowaniu, mają biszkoptowy smak, a mak sprawia, że można poczuć świąteczną nutę. W sam raz na Mikołajki.
Składniki (na ok. 45 sztuk):
- 3 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 90g cukru
- 90g mąki
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżki maku
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Å»ółtka ubić mikserem z połową cukru i ekstraktem z wanilii az do otrzymania puszystej, jasnej masy. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając syopniowo pozostały cukier. Biała dodać do masy jajecznej, dodac przesianą mąkę oraz mak i delikatnie zamieszać.
2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczek nakładać masę na ok. 9 cm długości, pozostawiając ok. 2 cm odstępy pomiędzy ciastkami. Piec ok. 15 minut, aż ciastka delikatnie się zezłocą.
Przepis na podstawie magazynu „Kuchnia” 11-2011.
1 Response
gordon says:
Zdjęcia piękne,a kocie języki pyszne