frytki z selera

Przez lata estragon był przeze mnie niedocenionym ziołem w kuchni. Dopiero Tusia przekonała mnie do niego, podarowując mi suszony estragon z własnego, przydomowego ogródka. Od tego czasu zawsze go stosuję do frytek z selera. Estragon poprawia smak niesłonych potraw, dlatego należy ostrożnie już solić.

Frytki z selera smakują dobrze z dipem czosnkowym. Zawierają bardzo mało tłuszczu, potrafią zaskoczyć smakiem, dlatego często serwuję je do fondue.

frytki z selera

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 duży seler
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 4 łyżki oliwy

Selera obrać i pokroić jak na frytki. Oliwę wlać do miski, wymieszać z estragonem. Następnie wsypać seler i całość dobrze wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (można bez papieru) ułożyć seler. Piec ok 20 minut (można piec w termoobiegu w temperaturze 150 stopni). Podawać z sosem czosnkowym.

Tak samo można przygotować frytki z korzenia pietruszki.

frytki z selera z estragonem

 

frytki z selera z estragonem

frytki z selera z estragonem

Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    10 komentarzy

  1. marek says:

    Nas osobiście frytki z selera mocno rozczarowały. Być może coś robiliśmy nie tak, więc jeśli masz jakąś uwagę, chętnie posłuchamy: http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=frytki-z-selera

    Mieliśmy spore nadzieje związane z tymi frytkami. Rozbudziły je placki selerowe, które okazały się lepsze od ziemniaczanych. I to mówią miłośnicy tych drugich!

    Tak więc u nas w pojedynku seler – ziemniak 1:1 ;-)

    Pozdrawiamy!:)