To połączenie dla wszystkich wielbicieli czekolady. Jest jej mnóstwo, ale gorzkiej, więc sięgając po każdą kolejną porcję można całkiem niewinnie tłumić wyrzuty sumienia. Znalazłam ten deser w  gazecie razem z sugestią, by przygotować go w Walentynki, bo czekolada jest afrodyzjakiem. Polecam więc tym, którzy szukają pomysłu na to święto, zapewniając, że w zwyczajny dzień też smakuje znakomicie.

Składniki:

  • 180 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 160 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kako
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 350 ml mleka

Krem:

  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g czekolady

Masło, cukier i ekstrakt z wanilii utrzeć na lekką, puszystą masę. Mieszająć powoli dodawać jajka. Mąkę przesiać do osobnej miski, dodać proszek i kakao. Dodać do masy maślanej. Wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do ciasta, a na końcu dodać mleko i wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej masłem tortownicy o średnicy 24 albo 26 cm. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem:

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać ser i miksować jeszcze minutę. Wyłożyć na zimne ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Przed podaniem udekorować płatkami czekolady.

 

CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze