łosoś cytrynowy

JeÅ›li można uzależnić siÄ™ od cytryny, a w zasadzie od jej skórki, to zdecydowanie jestem uzależniona. W lodówce mam zatem skÅ‚adzik otarkowanych cytryn. SkórkÄ™ dodajÄ™ do ciast, omletów, a tym razem także do Å‚ososia. ŁosoÅ› marynowany przez kilka godzin w cytrynie jest bardzo aromatyczny, delikatny w smaku – taki, jakiego lubiÄ™ najbardziej.

łosoś cytrynowy

Składniki (na 2 porcje):

  • 40 dag filetu z Å‚ososia bez skóry (czÄ™sto kupujÄ™ ze skórÄ… i ostrym nożem jÄ… usuwam)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciÅ›niÄ™ty z 1 cytryny
  • 2 Å‚yżki oliwy

Filet przekroić na 2 porcje. Rybę natrzeć solą i skórką z cytryny, oprószyć świeżo mielonym pieprzem, zalać sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na co najmniej 3 godziny.

Smażyć na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Podawać z duszonymi na maśle porami (w czasie duszenia dolewam pozostałą po rybie marynatę cytrynową).

łosoś cytrynowy

łosoś cytrynowy

łosoś cytrynowy

 


Dania główneRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy

  1. eldiss says:

    wyglada smakowicie, na pewno zrobie;)
    a tak na marginesie bardzo mnie zaintrygowalo to zolte urzadzonko na zdjeciu – wyciskarka do cytryn? hmm, jako gadzeciara numer jeden musze sie za taka rozejrzec:)

    • Agata says:

      to metalowe urzÄ…dzenie do wyciskania cytryn polecam caÅ‚ym sercem – jeden z moich ulubionych gadżetów kuchennych :) dostaÅ‚am od przyjaciółki ze Stanów, można kupić na amazon.com

  2. mopswkuchni says:

    Przypomniałaś mi, że ja też mam łososia do wstawienia na bloga jeszcze, więc zapraszam później do mnie na łososia z patelni grillowej ;)