Gravlax - łosoś marynowany w imbirze

Gravlax wygrał u mnie w domu Święta :) Bezkonkurencyjnie wśród dań rybnych. Dotychczas robiłam gravlaxa w burach, w tym roku poeksperymentowałam na nowo. Gravlax w imbirze jest równie rozpływający się w ustach. Szczerze nie potrafię stwierdzić, w której wersji jest smaczniejszy. Nie spotkałam osoby, której by on ni smakował. Serio :)

Gravlax to idealna przekąska, przystawka również na Sylwestra. Smakuje zdecydowanie lepiej niż wędzony łosoś, jest delikatny w smaku i pyszny. Przepis jest bardzo prosty, a gravlaxa robi się bardzo szybko. Pamiętajcie, ze musi się marynować 2 dni – uwzględnijcie to w swoich harmonogramach ;)

Gravlax - łosoś marynowany w imbirze

Gravlax (lub w szw. gravad lax, dun. gravad laks) to surowy, marynowany łosoś. W wersji podstawowej marynowany tylko w soli, cukrze i koperku.

Gravlax - łosoś marynowany w imbirze

Składniki:

  • 500g filetu z łososia (ze skórą)
  • 100g soli gruboziarnistej
  • 70g cukru
  • 50g świeżego imbiru – absolutnie nie zastępuj go suszonym
  • koperek (ok. 1 łyżka posiekanego koperku)

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Pincetą usuń ości, jeśli jeszcze są.
  2. Imbir obierz (obieraczką do warzyw lub/i łyżeczką) i zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Wymieszaj razem sól, cukier, starty imbir i posiekany koperek.
  4. Filet z łososia połóż skórką do dołu, a wierz posmaruj przygotowaną mieszanką tak, aby pokryć cały filet, również boki.
  5. Tak przygotowany filet z łososia owiń szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na 48h.
  6. Po dwóch dniach odlej powstały sok, zdejmij wszystko z łososia, osusz papierowym ręcznikiem.
  7. Łososia krój bardzo cienko, lekko pod skosem.
  8. Gravlax z imbirem smakuje doskonale sam, równie dobrze na świeżym pieczywie lub jako dodatek do sałatek.

 

Gravlax - łosoś marynowany w imbirze


Boże NarodzeniePrzepisyPrzystawkiRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze