Åosoś wędzony nadziewany kremowym serkiem to przykład finger food, porcji na raz do ręki i na raz do buzi. Taka przekąska świetnie sprawdzi się na imprezach, to przepis na Sylwestra czy zbliżające się Andrzejki :) Połączenie wędzonego łososia z kremowym serkiem należy do moich ulubionych zestawień, a wśród wszystkich serów numerem jeden są dla mnie kozie sery. Dlatego tym bardziej ta przystawka przypadła mi do gustu :)
Åosoś wędzony nadziewany kozim serkiem to kolejny nasz przepis w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli. Od kilku miesięcy staramy się ograniczać sól i nawet nam to wychodzi :) Przeciętnie spożywa się kilkakrotnie więcej soli, niż potrzebuje nasz organizm. Wystarczającą ilość soli przyjmujemy w pokarmach, dlatego lepiej unikać dosalania. W tym przepisie wystarczająco słony jest łosoś i ser -nie ma potrzeby dodawać jej więcej :)
Zobaczcie pozostałe nasze przepisy w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy Zdrowo – mniej soli.
- 200g wędzonego łososia w plastrach
- 100g kremowego serka koziego
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
- 4 plastry sera koziego
- świeże zioła do dekoracji – u mnie ruta
Sposób przygotowania:
- Silikonową foremkę do mini mufinek wyłóż folią spożywcza (czyli każde wgłębienie wyłóż kawałkiem folii tak, aby wystawały brzegi).
- Åososia pokrój na plastry i wyłóż nimi foremki (najlepiej, jak plastry łososia są dłuższe i wystają na zewnątrz).
- Kremowy serek kozi wymieszaj z posiekaną szałwią i wypełnij nim wgłębienia w foremce, dociskając łyżeczką (aby nie było pustych przestrzeni).
- Zawiń brzegi wystającego łososia do środka, a następnie zawiń tak wystająca folię. Foremkę wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Za pomocą kieliszka (lub filiżanki do espresso) wytnij z plastrów serka koziego okręgi o średnicy nieco większej niż średnica otworu w foremce do mini mufinek.
- Ostrożnie wyciągnij łososia z foremek (razem z folią spożywczą), odwiń z folii i umieść na krążkach z sera koziego.
- Na wierzchu każdej babeczki z łososia ułóż gałązkę ruty lub świeżego koperku.
2 komentarze
Piotrek says:
Przepis mistrzostwo świata :)
Joanna says:
genialne!
wygląda niesamowicie! :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/