Niewiele składników, błyskawiczne wykonanie i wyśmienity efekt. To taka mniejsza odmiana klasycznej szarlotki. Tak samo pyszna i delikatna na ciepło z odrobiną lodów, jak i w zimnym zestawieniu z bitą smietaną. Jabłkowy mus ukryty jest pod kruchą skorupką, która z łatwością daje się przełamać.
Składniki:
- 130 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek masła
- 60 g cukru pudru
- jajko
- 3 łyżki cynamonu
- 1,5 szklanki musu jabłkowego
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Foremki natłuścić masłem i każą wyłożyć ciastem do 3/4 wysokości. Z pozostałego ciasta wyciąć krążki. Na ciasto dodać po łyżce musu jabłkowego. Przykryć krążkami i dokładnie zlepić. Piec 180 stopniach przez 25 minut.
Babeczki świetnie smakują też z gałką lodów waniliowych. Szczególnie te gorące, tuż po wyjęciu z piekarnika. Można je też upiec w foremce do mufinów.
5 komentarzy
Mama Alergika says:
Piękne zdjęcia! Aż czuje się zapach cynamonu i smak jabłek:)
BiteDelite says:
Jak tu pięknie, chyba zostanę na dłużej… ™¥
fala says:
a ten mus to jaki? taki ze sklepu, kupny? czy własnoręcznie robiony (jak?)
Agata says:
Ten mus był własnoręcznie robiony jesienią i zawekowany.
Można jednak użyć gotowego, lub zrobić samodzielnie. W tym celu należy obrać jabłka, pousuwać gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dusić do miękkości w rondlu, z odrobiną wody. Dosłodzić do smaku (niektóre jabłka są wystarczająco słodkie, że nie trzeba dodawać cukru).
Alisa says:
Widzę, że Duka rządzi ;)