Niewiele składników, błyskawiczne wykonanie i  wyśmienity efekt. To taka mniejsza odmiana klasycznej szarlotki. Tak samo pyszna i delikatna na ciepło z odrobiną lodów, jak i w zimnym zestawieniu z bitą smietaną. Jabłkowy mus ukryty jest pod kruchą skorupką, która z łatwością daje się przełamać.

Składniki:

  • 130 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek masła
  • 60 g cukru pudru
  • jajko
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1,5 szklanki musu jabłkowego

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Foremki natłuścić masłem i każą wyłożyć ciastem do 3/4 wysokości. Z pozostałego ciasta wyciąć krążki. Na ciasto dodać po łyżce musu jabłkowego. Przykryć krążkami i dokładnie zlepić. Piec 180 stopniach przez 25 minut.

 

Babeczki świetnie smakują też z gałką lodów waniliowych. Szczególnie te gorące, tuż po wyjęciu z piekarnika. Można je też  upiec w foremce do mufinów.

 

MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Agata says:

    Ten mus był własnoręcznie robiony jesienią i zawekowany.
    Można jednak użyć gotowego, lub zrobić samodzielnie. W tym celu należy obrać jabłka, pousuwać gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dusić do miękkości w rondlu, z odrobiną wody. Dosłodzić do smaku (niektóre jabłka są wystarczająco słodkie, że nie trzeba dodawać cukru).