Fantastyczne do porannej kawy, delikatnie maślane, intensywnie cynamonowe. Niewielkie i niezwykle łatwe do przygotowania. W zasadzie wystarczy rozwałkować, oprószyć cukrem i cynamonem, a potem zwinąć, francuskie ciasto. Pieczenie trwa niewiele dłużej niż zaparzanie kawy.
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- garść rodzynek
Ciasto rozwałkować, pokroić na cieńkie plastry. Każdy z plastrów posypać cynamonem i cukrem, pośrodku ułożyć po dwie -trzy rodzynki. Zwinąć do wewnątrz z obu końców. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odległości. Piec około 12 minut w 180 stopniach.
Najsmaczniejsze są i najbardziej aromatyczne jeszcze ciepłe.
4 komentarze
Loriel says:
Takie baranie rogi z rodzynkami :) To bardzo wdzięczne i szybkie ciasteczka, co tylko potwierdza, że ciasto francuskie jest idealne, gdy ma się chęć na coś słodkiego „na już” :)
DarkANGELika says:
Pyszne połączenie;)
Krysia says:
Też jestem fanką ciasta francuskiego. Uważam że zawsze powinno się mieć je w zamrażalniku na wszelki wypadek. Koniecznie muszę podać ten przepis mojej siostrze. Ona takie smakołyki kupuje i zawsze ma w słoiku do porannej kawy. Podejrzewam że Twoje domowe są o niebo lepsze:)
Krysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/
Mijaa says:
Świetny i prościutki przepis… Muszę szybko dorwać jakiś piekarnik….