Kiedy nie potrafiÄ™ sie zdecydować na jaki sos mam wiekszÄ… ochotÄ™ - serowy czy pomidorowy idÄ™ sama z sobÄ… na przyjemny kompromis i Å‚Ä…czÄ™ oba smaki. Powstaje przyjemna kompozycja o nieco chrapowtej  konsystencji. Rozochocona dodajÄ™ do tego zestawu jeszcze jeden skÅ‚adnik – ziemniaki. Uformowane w niewielkie gnocchi zanurzam w sosie i obsypuje swieżymi ziolami.

 

składniki:

na gnocchi

  • 900 g ziemniaków
  • 1 3/4 szklanki mÄ…ki
  • sól

na sos:

  • smietana 18%
  • 100 gram sera gorgonzola
  • 4 pomidory
  • cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 4 Å‚yżki oliwy
  • pieprz
  • garść swieżej bazylii

Gnocchi:

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Gdy lekko przestygną obrać i przecisnąc przez praskę albo sitko. Do jeszcze ciepłych powoli dodawać mąkę i sól. Dobrze wyrobić, masa musi być gładka i aksamitna. Z ciasta formować malutkie kulki. Wrzucać po kilkanaście do wrzącej, osolonej wody i czekać aż wypłyną na wierzch. Odcedzić.

Sos:

Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić przez 10 minut, a potem wkruszyć gorgonzolę i zalać wszystko śmietaną. Wymieszać dokładnie i smażyć następne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać gnocchi i wymieszać.

Udekorować bazylią.

Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Nietylkopasta says:

    Ja gnocchi odkryÅ‚am jakiÅ› czas temu. Teraz testuje je z wieloma wariantami sosów – z wszystkimi sÄ… pyszne. Mój ulubiony to Å›mietanowy z dodatkiem czosnku, chili, szynki parmeÅ„skiej, rukoli i pomidorków koktajlowych. Pycha!

  2. Mirabelka says:

    Bardzo smacznie wyglÄ…dajÄ…. Nie napisaÅ‚aÅ›, a jestem ciekawa, jak zrobić gnocchi żeby wyglÄ…daÅ‚y tak jak te ze sklepu, czyli byÅ‚y karbowane i miaÅ‚y z 1 strony wciÄ™cie? Ja kiedy robiÄ™ gnocchi to karbujÄ™ widelcem, ale gdy chcÄ™ robić wciÄ™cie nożem, to karby siÄ™ zgniatajÄ…, a gdy robiÄ™ odwrotnie – najpierw wciÄ™cie, a potem karbujÄ™ widelcem, to wciÄ™cie siÄ™ zgniata. Nigdy nie udaÅ‚o mi siÄ™ uzyskać takiego ksztaÅ‚tu jak tu na zdjÄ™ciu. A widzÄ™, że Tobie siÄ™ to udaÅ‚o. MogÄ™ prosić o podpowiedź?

  3. Sylwia says:

    Do formowania używam foremki-deski z takimi falbankami i patyczkiem, którą przywiozłam z Toskanii razem z inną, do ravioli. Włosi mają domowy sprzęt do produkcji każdego makaronu. Poszukaj w internecie, są też takie mini-maszynki do wyciskania. ps. Przepraszam za opóźnienie z odp:)