Kiedy nie potrafiÄ™ sie zdecydować na jaki sos mam wiekszÄ… ochotÄ™ - serowy czy pomidorowy idÄ™ sama z sobÄ… na przyjemny kompromis i łączÄ™ oba smaki. Powstaje przyjemna kompozycja o nieco chrapowtej konsystencji. Rozochocona dodajÄ™ do tego zestawu jeszcze jeden skÅ‚adnik – ziemniaki. Uformowane w niewielkie gnocchi zanurzam w sosie i obsypuje swieżymi ziolami.
składniki:
na gnocchi
- 900 g ziemniaków
- 1 3/4 szklanki mÄ…ki
- sól
na sos:
- smietana 18%
- 100 gram sera gorgonzola
- 4 pomidory
- cebula
- 2 zÄ…bki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- pieprz
- garść swieżej bazylii
Gnocchi:
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Gdy lekko przestygną obrać i przecisnąc przez praskę albo sitko. Do jeszcze ciepłych powoli dodawać mąkę i sól. Dobrze wyrobić, masa musi być gładka i aksamitna. Z ciasta formować malutkie kulki. Wrzucać po kilkanaście do wrzącej, osolonej wody i czekać aż wypłyną na wierzch. Odcedzić.
Sos:
Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić przez 10 minut, a potem wkruszyć gorgonzolę i zalać wszystko śmietaną. Wymieszać dokładnie i smażyć następne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać gnocchi i wymieszać.
Udekorować bazylią.
5 komentarzy
Maggie says:
Podoba mi sie ten sos – mam ogromna slabosc do gorgonzoli. Pieknie wygladaja twoje gnocchi.
Nietylkopasta says:
Ja gnocchi odkryÅ‚am jakiÅ› czas temu. Teraz testuje je z wieloma wariantami sosów – z wszystkimi sÄ… pyszne. Mój ulubiony to Å›mietanowy z dodatkiem czosnku, chili, szynki parmeÅ„skiej, rukoli i pomidorków koktajlowych. Pycha!
Shinju says:
Bardzo lubię gnocchi w różnych sosach :) Pyszne jadłam w pomidorowym sosie z cukinią i krewetkami :)
Mirabelka says:
Bardzo smacznie wyglÄ…dajÄ…. Nie napisaÅ‚aÅ›, a jestem ciekawa, jak zrobić gnocchi żeby wyglÄ…daÅ‚y tak jak te ze sklepu, czyli byÅ‚y karbowane i miaÅ‚y z 1 strony wciÄ™cie? Ja kiedy robiÄ™ gnocchi to karbujÄ™ widelcem, ale gdy chcÄ™ robić wciÄ™cie nożem, to karby siÄ™ zgniatajÄ…, a gdy robiÄ™ odwrotnie – najpierw wciÄ™cie, a potem karbujÄ™ widelcem, to wciÄ™cie siÄ™ zgniata. Nigdy nie udaÅ‚o mi siÄ™ uzyskać takiego ksztaÅ‚tu jak tu na zdjÄ™ciu. A widzÄ™, że Tobie siÄ™ to udaÅ‚o. MogÄ™ prosić o podpowiedź?
Sylwia says:
Do formowania używam foremki-deski z takimi falbankami i patyczkiem, którą przywiozłam z Toskanii razem z inną, do ravioli. Włosi mają domowy sprzęt do produkcji każdego makaronu. Poszukaj w internecie, są też takie mini-maszynki do wyciskania. ps. Przepraszam za opóźnienie z odp:)