Śledzie z radością witamy na naszych stołach w takich dniach, jak dziś. Gdy religia czy tradycja nakazują pościć i szukać bezmięsnych dań. Śledź w śmietanie, pod chmurką albo zupełnie inaczej nazwany jest moim ulubionym. Nauczyłam się go robić całkiem niedawno. Na specjalne zamówienie według sprawdzonego rodzinnego przepisu. Najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków ugotowanych w mundurkach.
Składniki:
- 8 płatów śledzia
- pół litra śmietany gęstej
- 2 niewielkie jabłka
- 3 korniszony
- duża cebula
- pieprz
Płaty umyć i włożyć do miski. Zalać wodą i moczyć przez kilka godzin. Następnie dokładnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy płat pociąć na 5 kawałków. Wszystkie umieścić w misce albo głębokim naczyniu. Na nie zetrzeć na tarce o grubych oczkach jabłko. Posypać pokrojoną drobno cebulą i korniszonami pokrojonymi w kostkę. Oprószyć pieprzem. Zalać śmietaną i dobrze wymieszać. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Można podawać z gorącymi ziemniakami albo świeżym pieczywem.