To ciÄ…gle nie byÅ‚y nasze truskawki, ale swÄ… czerwieniÄ… kusiÅ‚y tak bardzo, że trudno byÅ‚o im siÄ™ oprzeć. Do tej najprostszej wersji ze Å›mietanÄ… i odrobinÄ… cukru jeszcze nie nadawaÅ‚y. Bez obaw jednak można je skropić waniliÄ… i zanurzyć w lekkim cieÅ›cie. Do wyboru w dwóch wersjach – prosto z piekarnika i schÅ‚odzone z bitÄ… Å›mietanÄ….

 

Składniki:

  • 30 g truskawek
  • 4 Å‚yżki cukru
  • 2 Å‚yżeczki soku z cytryny
  • 2 Å‚yżki esencji waniliowej
  • 130 g mÄ…ki
  • jajko
  • 6 Å‚yżek masÅ‚a
Truskawki drobno pokroić i wymieszać z esencją waniliową, sokiem z cytryny i łyżeczką cukru. Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło, wyrobić.  Dodać cukier i wbić jajko i wymieszać. Gdy wszystkie składniki się połączą, uformować ciasto w kulkę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu kawałkami ciasta wypełnić foremki do 3/4 wysokości. Na ciasto wyłożyć po łyżce truskawek, przykryć plastrem ciasta i dobrze skleić brzegi. Piec w nagrzanym do 170% piekarniku przez 30 minut. Podawać na gorąco lub po schłodzeniu.

Babeczki można udekorować odrobiną ubitej śmietany 30% i plasterkiem truskawki.

 

 

 

CiasteczkaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze