Doceniam toskańskie menu za jego prostotę. Tam nie ma wyszukanych form, przesady, a są fantastycznie oszałamiające podnienienie doznania. Te wszystkie aromatyczne zioła, chrupiące warzywa, twardy, a tak lekko poddający się tarce ser. To zdecydowanie moja ukochana kuchnia. I dlatego wciąż szukam toskańskich inspiracji. Tutaj krucha cukinia, świetnie sprawdzająca się w roli przystawki albo dodatku do dania głównego.
Składniki:
- dwie cukinie
- pęczek zielonej pietruszki
- 100 g parmezanu
- 4 łyżki oliwy
Cukinie umyć i pokroić w plastry. Każdy z nich podpiec na patelni po minucie z każdej ze stron. Czosnek i pietruszkę drobno posiekać.Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę, ułożyć plastry cukini, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z czoskiem, pietruszką, a na końcu obsypać startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 10-15 minut do czasu aż ser się rozpuści, a warzywa zarumienią.
Zobacz inne przepisy z cukinią
Cukinia bardzo dobrze smakuje też na zimno.
Przepis pochodzi z majowego numeru magazynu „Kuchnia”