Ta sałata to propozycja przystawki, ponieważ roszponka pobudza trawienie. Mało kto wie, ale roszponka zawiera 2 razy więcej witaminy C niż cytryna, jest cennym źródłem żelaza, a także ma właściwości uspokajające. Do tego truskawki z całym bogactwem mikroelementów, mozzarella i truflowy krem balsamiczny, wydobywający orzechowy posmak sałaty. To chyba moja ulubiona wiosenna sałata.
Składniki:
- 100g roszponki
- 100g mini mozzarelli (waga po odsączeniu)
- kilka truskawek
- oliwa (u mnie truflowa)
- truflowy krem balsamiczny
Roszponkę dokładnie umyć i osuszyć, poobrywać „ogonki”. Mozzarellę pokroić na pół, truskawki w plasterki. Całość wymieszać, nałożyć na talerze i intensywnie skropić dobrą oliwą o kremem balsamicznym.
Roszponka świetnie smakuje z ciabattą.
2 komentarze
Goga says:
Dużo widzę teraz przepisów z truskawkami, fajnie że można je jeść na słodko i w sałatkach, a w Lidlu właśnie promocja…:)
Siska says:
Robię często w domu – polecam ;)