
Ta sałata to propozycja przystawki, ponieważ roszponka pobudza trawienie. Mało kto wie, ale roszponka zawiera 2 razy więcej witaminy C niż cytryna, jest cennym źródłem żelaza, a także ma właściwości uspokajające. Do tego truskawki z całym bogactwem mikroelementów, mozzarella i truflowy krem balsamiczny, wydobywający orzechowy posmak sałaty. To chyba moja ulubiona wiosenna sałata.
Składniki:
- 100g roszponki
- 100g mini mozzarelli (waga po odsÄ…czeniu)
- kilka truskawek
- oliwa (u mnie truflowa)
- truflowy krem balsamiczny
RoszponkÄ™ dokÅ‚adnie umyć i osuszyć, poobrywać „ogonki”. MozzarellÄ™ pokroić na pół, truskawki w plasterki. CaÅ‚ość wymieszać, naÅ‚ożyć na talerze i intensywnie skropić dobrÄ… oliwÄ… o kremem balsamicznym.
Roszponka świetnie smakuje z ciabattą.
2 komentarze
Goga says:
Dużo widzÄ™ teraz przepisów z truskawkami, fajnie że można je jeść na sÅ‚odko i w saÅ‚atkach, a w Lidlu wÅ‚aÅ›nie promocja…:)
Siska says:
RobiÄ™ czÄ™sto w domu – polecam ;)