Ta sałata to propozycja przystawki, ponieważ roszponka pobudza trawienie. Mało kto wie, ale roszponka zawiera 2 razy więcej witaminy C niż cytryna, jest cennym źródłem żelaza, a także ma właściwości uspokajające. Do tego truskawki z całym bogactwem mikroelementów, mozzarella i truflowy krem balsamiczny, wydobywający orzechowy posmak sałaty. To chyba moja ulubiona wiosenna sałata.

Roszponka z mozarellą i truskawkami z truflowym kremem balsamicznym

Składniki:

  • 100g roszponki
  • 100g mini mozzarelli (waga po odsączeniu)
  • kilka truskawek
  • oliwa (u mnie truflowa)
  • truflowy krem balsamiczny

Roszponkę dokładnie umyć i osuszyć, poobrywać „ogonki”. Mozzarellę pokroić na pół, truskawki w plasterki. Całość wymieszać, nałożyć na talerze i intensywnie skropić dobrą oliwą o kremem balsamicznym.

 

Roszponka z mozarellą i truskawkami z truflowym kremem balsamicznym

Roszponka z mozarellą i truskawkami z truflowym kremem balsamicznym

Roszponka z mozarellą i truskawkami z truflowym kremem balsamicznym

Roszponka świetnie smakuje z ciabattą.

Ciabatta


PrzystawkiSałatki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Goga says:

    Dużo widzę teraz przepisów z truskawkami, fajnie że można je jeść na słodko i w sałatkach, a w Lidlu właśnie promocja…:)